Distrikt: Pražské centrum, případ squatu Cibulka a kulturní továrna jako městský Robin Hood

20. březen 2015

Málokdo zná Prahu jako architekt Petr Kučera, který jí 10 let provází místní obyvatele. V Distriktu mluvil o trojici problémových míst Vinohradská - magistrála - Václavák. Řeč byla i o tom jak nastartovat funkční systém občanské participace. O zámečku Cibulka, který skoro 25 let hnije na kopci v Košířích a funguje jako jediný pražský legální squat, jsme mluvili s Pavlem Karousem z umělecké skupiny Nová věčnost. Jak si hraje bývalá továrna na tabák a dnešní kreativní centrum města Lince na Robina Hooda vysvětlil Thomas Diesenreiter z týmu Tabakfabrik, který přijel na pozvání Plzně 2015, evropského hlavního města kultury.

„Lidi se dnes mnohem víc zajímají o svoje lokální prostředí, často vám neřeknou, že jsou z Prahy, ale že jsou třeba ze Střešovic, z Kobylis nebo z Hostivaře, zajímají se, jak jejich čtvrť vypadala dřív a jak se změnila,“ říká architekt Petr Kučera, podle kterého musí lidi jejich město bavit, aby se z nich stávali aktivní občané. „Squatteři na Cibulce vybudovali unikátní kulturu, která by neměla zaniknout,“ zdůrazňuje Pavel Karous, který tento týden na kopci u Cibulky provázel veřejnost – kromě místního genia loci především kvůli stavu chráněné památky, veřejnost by podle něj měla místní radnici bombardovat stížnostmi.

03344051.jpeg

Třetím tématem Distriktu byla inspirace z rakouského Lince, o místní kulturní továrně Tabakfabrik v Plzni přednášel Thomas Diesenreiter. „Na začátku jsme měli od sousedů stížnosti na hluk ve stylu ‚jsou tady ti potrhlí umělci a dělají nepořádek‘, poté co jsme pro místní založili komunitní zahradu, nemáme stížnosti vůbec žádné. Chtěli jsme, aby se připojili i lidi, které umění nezajímá.“ Záznam celého pořadu najdete dole.

03344053.jpeg

Playlist
Action Bronson – Actin Crazy
Mick Jenkins – All That Jazz
Pusha T feat. Kendrick Lamar – Nostalgia
Notorious B.I.G. – Big Poppa
Ill Manors – Plan B
Joy Divison –Transmisson

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.