Distrikt s Vladimírem Sittou: Dotýkáme se pouze povrchu

10. září 2016

„Nevím, co se stalo, že se tak vzdorný národ stal takovým poslušným beránkem, bouří se teď akorát proti pár imigrantům, který sem mají přijít. Myslím, že je to krize české národní identity, nevíme, kam jdeme a kam patříme,“ říká Vladimír Sitta, jeden z nejznámějších českých krajinných architektů, který koncem 70.let emigroval do Berlína a později do Austrálie. V Distriktu jsme srovnávali stav veřejného prostoru u nás a v Austrálii dnes i v 70.letech, kdy v Česku podle Sitty vznikaly kvalitnější věci, než za oceánem. Řeč byla i o jeho projektu Walla Mulla Parku v Sydney- městském slepém bodě, kde se tradičně scházeli lidé bez domova. Sitta nechvalně známý kus veřejného prostru proměnil v prostranství, odkud bezdomovci nemuseli pryč, současně se sem však už nebojí ani zaopatření obyvatelé města.

Podle Vladimíra Sitty zjevuje stav veřejného prostoru krizi české identity. „V Austrálii byste dneska do takových bytovek, jaké vznikají tady, nikoho nedostala. Vezměte si, jak to dnes vypadá v typickém menším českém městě: uprostřed stojí Billa a Lidl, které dávno zabily drobné komerční aktivity uprostřed města.“ Situace v Česku ho trápí. . „Vzhledem k tomu, že v 70. letech Československu hrálo umění roli opozice, vznikalo spousta projektů, které byly vzdorné. Byly to komentáře doby, někdy horší, někdy lepší, ale vždy s obsahem. Ironie byla, že stát tyto komentáře financoval, dnes něco takového možné není, zabýváme se jenom formou, dotýkáme se povrchu, nejde to do hloubky, přitom právě to mohla být česká přednost. Bohužel se to vytratilo.“ Rozhovor s ním si poslechněte v první části Distriktu, jeho textové shrnutí najdete tady.

02323854.jpeg

V závěrečné rubrice Výběr jsme s redaktorem Radia Wave Dominikem Čechem probrali vrcholy trojúhelníku mezi kterými se odehrává život na českém maloměstě – vietnamskou večerku, benzínovou pumpu a diskotéku.

Playlist:
New Order - The Him
Young Thug – Wyclef Jean
Sampha Blood On Me
Bon Iver – Skinny Love
Asap Rocky - Yamborghini High
Miss Red – Dis mi Army

Spustit audio