Distrikt: Sdílení městského prostoru, architektura nedostatku a hudba měst

10. červenec 2015

Veřejně přístupné prostranství vzniklé ze starých doků nebo islámský hřbitov v rakouském městečku Altach jsou místa, která mohou rozpouštět bariéry mezi jednotlivými skupinami obyvatel. Pětadvacet nejlepších evropských projektů ve veřejném prostoru vystavuje Galerie Jaroslava Fragnera pod názvem Shared Cities. Další skvělá letní výstava je v Brně – Architektura nedostatku svůj zájem obrací opačným směrem, než cílí většina obecných debat o architektuře, a zaměřuje se na dobu katastrof a krizí. Kolektiv autorů dal dohromady mapu decentralizovaných venkovských sídel, která by v případě krize mohla vzniknout pro záchranu České republiky. V závěru Distriktu je slyšet trojice skladeb od Boba Dylana, Dizzeeho Rascala a DJe Rashada vybraná Jiřím Špičákem, která funguje jako zvukový průvodce po New Yorku, Londýně a Chicagu.

Neobvyklou intervencí do veřejného prostoru, kterou výstava Shared Cities také zahrnuje, je případ Taksimského náměstí v Istanbulu. Vládní plán na rekonstrukci osmanských vojenských kasáren a jejich konverzi na obchodní centrum před dvěma lety vzbudil odpor, který vyústil v masové protesty proti dnešnímu prezidentu Erdoganovi. Jako autora této „intervence“ výstava uvádí turecký lid. Ze zemí mimo západní Evropu se do první pětadvacítky projektů dostalo jen několik, český příklad na výstavě chyběl. S kurátorem a ředitelem Galerie Jaroslava Fragnera Danem Mertou jsme mluvili i o tom, jaký typ městského projektu by prospěl Praze a proč se téma oživování veřejného prostoru dostává do popředí zájmu právě poslední dekádu.

Logo

Výstava Architektura nedostatku zkoumá roli architekta v období krize. Poukazuje na skutečnost, že současná společnost žije a tvoří v nadbytku, což se, možná až příliš, promítá do architektonické tvorby. Vedoucí kolektivu autorů brněnské výstavy Jan Mléčka mluvil v Distriktu i o tom, že se dnešní architekti stahují z pozic, kde by se mohli spolupodílet na navrhování budoucího prostorového designu, a také o tom, že architektura je dnes především záležitostí elit.

z multimediální prezentace Architektura nedostatku v brněnské Galerii architektury

Hudební výběr, který je slyšet v závěru, dával tentokrát dohromady Jiří Špičák pod heslem New York – Londýn – Chicago.

Playlist
Heirloom – Basenji
Julia Holter – Feel You
Jenny Hval – Innocence Is Kinky
Fiona Apple – Every Single Night
M.I.A. – Bring the Noize
Bob Dylan – Hard Times in New York
Dizzee Rascal – Sittin Here
DJ Rashad – Chicago

Spustit audio