Distrikt: Subverzivní potenciál ježdění na skejtu a design budoucího Smíchov City

19. červen 2015

„Město funguje dobře, pokud ho lidi můžou využívat tak, jak sami chtějí, ne tak, jak je předem nalinkované. Skateboarding přetváří ‚nemísta‘ na ‚místa‘,“ říká Šaman ze skupiny Remek, se kterým jsme mluvili o vztahu architektury a ježdění na skejtu. Slyšet bylo i o aktuálně ohrožených průmyslových památkách, továrně Solo Sušice, kterou zná každý, kdo něco zapaloval sirkami, hrozí typický osud: demolice a výstavba obchodního centra na jejím místě. „Mám radost, když developer říká, že město se bude stavět podle modelu z 19. století,“ říká architekt Jaroslav Zima, který patří k jednomu z architektonických týmů, které se podílely na návrhu Smíchov City. Nová pražská čtvrť se začne stavět až v roce 2017, jak ale bude vypadat?

Kvůli represivním opatřením mnoha měst se skejťáci mnohdy ocitají ve stejné skupině s bezdomovci nebo squattery. Na některých místech jsou proti bezdomovcům dokonce poštváváni – výstavba prostorů pro skateboarding má leckde sloužit k tomu, aby místa dělala atraktivnějšími. Podobně jako pražští squatteři i Šaman připomíná koncept práva na město, vyslovený poprvé sociologem Henrim Lefebvrem, podle kterého mají všichni občané města právo spolupodílet se na jeho podobách a proměnách.

03414755.jpeg

Prostřední část Distriktu tentokrát připomíná základní fakta o českém nakládání s průmyslovým dědictvím, řeč je taky o brněnské Malé Americe, kterou se spolek Container41 snaží představit co nejvíc lidem ve městě, a o továrně Solo Sušice. V závěru pořadu je slyšet rozhovor s architektem a fanouškem Smíchova Jaroslavem Zimou. Podle Zimy nechce developer Smíchov City, které se má začít stavět v roce 2017, opakovat stejné chyby, jaké se staly v Karlíně, kde se u nábřeží odvíjí pás obřích lesklých budov, mezi kterými život zrovna netepe. Smíchov City se prý bude stavět jako opravdové město pro lidi. Záznam celého pořadu najdete dole.

03397539.jpeg

Playlist
Sonic Youth – Kool Thing
Fugazi – Bulldog Front
Chelsea Light Moving – Burroughs
The Evens – Sooner Or Later
Fugazi – Bad Mouth
Angel Olsen – Hi-Five
Angel Olsen – Forgiven/Forgotten
Sonic Youth – Teenage Riot

Spustit audio