Distrikt: Vylidněné centrum Ostravy a vila v Pevnostní

27. březen 2015

Ostrava má spoustu skvělých věcí, ale centrum to není. O tom, co dělat s vylidněným středem města, se nedávno konala debata, na kterou přišlo přes 200 lidí. Druhým tématem Distriktu byla prvorepubliková vila v ulici Pevnostní, otevřená veřejnosti, ale nenápadně skrytá.

„V 90. letech město privatizovalo budovy na náměstí, dnes tam proto téměř nikdo nebydlí, jsou tam kanceláře, které jsou mnohdy prázdné. Lidi z centra odsávají i velká nákupní centra,“ shodují se Ilona Rozehnalová ze spolku Krásná Ostrava, Andrej Harmečko z multižánrového centra CoolTour i Ondřej Vysloužil ze skupiny Malá Kodaň. Ta navrhuje spojit centrum města s nábřežím zónou kaváren a příjemných zastávek a výrazně proměnit atmosféru v kousku Ostravy, jejíž krása se od městské pohody Kodaně nebo Amsterdamu výrazně liší. Rozhovory s lidmi z ostravských spolků, architektem města Ostravy Cyrilem Vltavským a urbanistou Janem Jehlíkem si můžete poslechnout v záznamu celého pořadu, který najdete dole.

03349744.jpeg

Skvělých secesních nebo funkcionalistických domů, které fascinují na první pohled, ale veřejnosti jsou nepřístupné, je v Praze spousta. Stálo by za to ve městě pořádat obdobu událostí jako je noc muzeí nebo noc kostelů - přesazenou do prostředí soukromých domů. Kromě Vily Štvanice na stejnojmenném ostrově, kam se asi před půl rokem nastěhovaly divadelní spolky a Vily Flory na pomezí Žižkova a Vršovic, která funguje jako komunitní centrum, je pro veřejnost otevřená i vila v ulici Pevnostní. Momentálně se tu koná výstava, která do prostředí provorepublikové vily zapadá, jako by tu byla nastálo. Vilou nás provedla Magdalena Poplawská, jejíž studenti ji zaplnili svými sochami. Zvuková pozvánka do mimořádného domu ve Střešovicích je slyšet v druhé části pořadu.

03349755.jpeg

Playlist
Kendrick Lamar – Wesley’s Theory
Oh Land – Renaissance Girls
Fatima Al Quadiri – Vatican Vibes
Bones – No Shirt
Mick Jenkins – Negro League
Run The Jewels feat. Zack de la Rocha – Close Your Eyes (And Count To Fuck)

Spustit audio