Distrikt: Vynechávky v městském prostoru pomáhají vracet bezdomovce do společnosti

18. září 2015

Nový film Místa mezi místy studenta FAMU Marka Matviji a grafiťáka a streetartisty Epose 257 je o městských vnitřních periferiích, opuštěných místech uvnitř Prahy, kde často přespávají lidé bez domova. „Jsou to místa socializace, odkud se bezdomovci vrací zpátky do společnosti,“ říkají oba autoři. Řeč byla i o iniciativě obnovy městských lázní v Jablonci, kde spolek ArtproProstor uspořádal první událost. Třetím tématem byla momentálně snad nejzajímavější pražská čtvrť – Nusle. Jen za poslední rok o Nuslích vznikly dvě knihy a jeden „komiks“.

„Bují tu život, na který oficiálně není místo,“ říká Epos o pražských územích nikoho. „Společnost by měla těmto prostorům přiznat jejich důležitost. Měla by si vážit těch míst jako něčeho, co ji zpětně oživuje,“ dodává Marek. Kromě toho, že chyby v městském prostoru pomáhají lidem bez domova, zaujaly autorskou dvojici proměny těchto míst, která vznikají a zase zanikají dynamičtěji než zbytek městských oblastí. V Distriktu je slyšet zvuková stopa nahraná v pražských Strašnicích, Malešicích a konkrétně na Dýmové hoře – na místech, která jsou vidět i ve filmu. Místa mezi místy premiérovala na nejznámějším pražském brownfieldu – Nákladovém nádraží Žižkov, další příležitost se na dvacetiminutový film podívat bude v říjnu na festivalu 4+4 dny v pohybu.

V Jablonci se spolku ArtproProstor podařilo ve starých městských lázních uspořádat první událost, na otvírací párty se tu sešla spousta místních. Další příležitost prohlédnout si jablonecké lázně bude začátkem října na Design marketu nebo během Dne architektury. Sledovat prostor můžete na jeho facebookovém profilu.

03401072.jpeg

V závěru Distriktu je slyšet literární výběr Jonáše Zbořila na téma Nusle. O sympaticky ušmudlané pražské čtvrti, ze které se ještě nestihl vytratit původní genius loci, vznikl za posledních několik let román, kniha povídek a sbírka grafik.

Playlist
Travis Scott – Antidote
Young Thug – Best Friend
Bones – No Shirt
Bones – Dirt
Pusha T – King Push
Kendrick Lamar – King Kunta
Earl Sweatshirt – Whoa
M83 – Midnight City

Spustit audio