Distrikt: Writerky a architektky

14. březen 2016

Holky, které dělají graffiti, holky, které dělají architekturu, holky, které se věnují veřejnému prostoru. První březnový Distrikt byl o aktivitách ženských autorek, v případě scény pražské writerky Sany o jednom z prostředí, které se typicky považuje za mužskou doménu. Autorka filmu Girl Power však v dokumentu představuje ženské writerky z evropských metropolí, Kapského Města i New Yorku. Telefonovali jsme na Slovensko Architektům v osadě a skrze drobné střípky se do Distriktu dostala i témata českých a slovenských architektek, které se objevily na večeru organizace Kruh nazvaném Architektky II.

„V Praze mi dali najevo, že graffiti není pro holky, malovala jsem tu sama, ale věděla jsem, že ostatní holky někde jsou, a chtěla jsem je potkat,“ říká pražská writerka Sany o době, kdy začala cestovat za holkami, které dělají graffiti v Barceloně, Toulouse, Drážďanech a dalších městech. Po osmi letech je na světě její celovečerní film Girl Power, Sany v něm popisuje svoje začátky a zaznamenává svoje cesty kromě evropských měst taky do New Yorku, Moskvy, kde je graffiti podle Sany pořád těžký underground, nebo do Kapského Města, kde má málokdo z ulice na spreje peníze, graffiti je tu spíš zábava dětí z vyšší střední třídy. Rozhovor, ve kterém je řeč i o dvojím životě Sany jako writerky a zaměstnankyně korporátní společnosti, můžete poslouchat v první části pořadu.

03202708.jpeg

Ve slovenské chudinské romské osadě v Kojaticích už třetím rokem fungují pracovní skupinky složené ze studentů architektury a obyvatel osady – navrhují a staví levné domky. Osady, ve kterých na Slovensku bydlí téměř tři sta tisíc lidí, se skládají z chatrčí, potrhaných stanů i děr v zemi, přes které je položená celta. Projekt nazvaný Architekti v osadě přilákal do osad už mnoho turnusů mladých architektů, kteří místním radí, jak si spravit střechu, popřípadě postavit celou chatku nebo ji lépe zateplit. Poprvé jste o nich na Radiu Wave mohli slyšet před rokem a půl, tentokrát jsme telefonovali zakladateli spolku Michalu Sládkovi, abychom se zeptali, jaké mají Architekti v osadě po několika letech zkušenosti.

V závěru Distriktu můžete slyšet střípky z prezentovaných témat a projektů českých a slovenských architektek, které se zúčastnily večera Architektky II v pražském Veletržním paláci. Milota Sidorová pro nás připravila výběr nejzajímavějších bratislavských kulturních center vzniklých ve starých továrnách.

Playlist:
Bones – Rest In Peace
Azealia Banks – 212
M.I.A. – Borders
Bones – Dirt
Pusha T – Untouchable
The Velvet Underground – Heroin
Suicide Boys – The Crescent Moon and the Rising Sun

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.