Distrikt: Za dětmi z „republiky dětí“, vyloučené lokality Předlice

27. listopad 2015

„Na to, abyste mohli pomáhat, nepotřebujete zakládat neziskovku,“ říká Bára Matysová, která jezdí se skupinou kamarádů organizovat dětské dny v ústecké vyloučené lokalitě Předlice. Ve čtvrti, kde se ve vnitroblocích vrší skládky, některé domy už spadly a 95 % ostatních vypadá jako ruiny, organizuje Bára a její známí dětská odpoledne, fotbalová utkání a vymýšlí pro děti hry. Řeč byla i o creative placemaking – procesu, který s pomocí umění a kultury zlepšuje prostředí městských čtvrtí. Jeho podstatu vysvětlila Anne Gadwa Nicodemus, jedna z autorek určující americké studie. Závěrečný výběr moderátorky pořadu Modeschau Veroniky Ruppert byl na téma česká centra textilního průmyslu. I když drtivá většina Čechů nosí oblečení od velkých firem, v několika malých českých městech pořád ještě fungují rodinné textilky.

O Předlicích se Bára poprvé dozvěděla v září 2012, se skupinou kamarádů sem přijela podpořit rodinu, kterou provizorně vystěhovali do ubytovny. „Ocitli se ze dne na den na ulici. Pak se našlo náhradní řešení, kterým byla ubytovna v Krásném Řezně, odsud je taky chtěli vyhodit, přestože ti lidé nic jiného neměli. Jezdili jsme za nimi, aby měli i někoho, kdo jim drží palce a stojí při nich,“ vzpomíná Bára. Ze své první návštěvy si pamatuje obrovský počet dětí a melancholii, která se jí zmocnila v místě, kde 95 % domů jsou ruiny. „Jeli jsme tam pak na Mikuláše, před Vánoci jsme pro ně udělali besídku, taky jsme se účastnili diskusí o jejich ubytování, chtěli jsme je podpořit, aby je nevyhodili. Už tehdy ve vlaku cestou zpátky jsme se rozhodli, že tam budeme jezdit pravidelně,“ říká Bára. Rozhovor s ní je slyšet v první polovině pořadu.

03520837.jpeg

„Často se umělecké projekty spojují s gentrifikací, ale myslím, že umělci bývají obětním beránkem pro něco, co vůbec nezpůsobili,“ říká autorka studie o creative placemaking Anne Gadwa Nicodemus. „Je zkrátka třeba dbát na to, že creative placemaking je něco, co vzniká mezi jednotlivými sektory společnosti. Musí se zajistit, že projekt na komunitu prostě nespadne z nebe, že se ho sama účastní. Lidé, kteří ho přímo vykonávají, a ti, které to ovlivňuje, musí všichni společně sedět u jednoho stolu, musíte si zkrátka být jistí, že ten projekt nebude nikomu ubližovat.“

03522087.jpeg

Závěrečný výběr Veroniky Ruppert na téma česká centra textilního průmyslu se týká Strakonic, Brna a Vimperku. Ve Strakonicích se ještě pořád vyrábí zmijovky nebo fezy (!), ve Vimperku oblečení pro letušky nebo řidiče autobusů.

Playlist
Rustie – First Myths
Salem – Sick
Salem – Asia
Grimes – Realiti
Kelela – Message
Chairlift – Met Before
Girls – Laura

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.