Distrikt: Začátek konce špatné pověsti Palmovky a šťastná periferie Braník

25. červenec 2014

Palmovka má v Praze pověst jednoho z nejošklivějších míst. Občanské sdružení 8jinak! se proto jako první místní občanské sdružení pustilo do rozsáhlého projektu, jehož součástí je celková vize pro Prahu 8 a vyhlášení architektonické soutěže. K ambicióznímu projektu pozvalo odborníky i veřejnost. Braník, periferie brutálně rozdělená Jižní spojkou, působí trochu jako městská část, trochu jako vesnice – možná proto je jednou z pražských čtvrtí, ve které se daří udržovat komunitní život.

Braník je svou rozpolceností mezi městským a vesnickým prostředím, těsným sousedstvím barokního dominikánského dvora a vysokého paneláku a jiných architektonicky bizarních míst čtvrtí, ve které se všechno mísí do víceméně spokojeného celku. O branických stereotypech, místních kauzách a komunitním životu, kterému se tu daří, jsme mluvili s Adélou Gjuričovou ze spolku Náš Braník.

03184073.jpeg

Že je Palmovka nejošklivějším místem v Praze, ví podle občanského sdružení 8jinak! na Praze 8 všichni moc dobře, radnice ale s tím prý nic nedělá. O tom, jak změnit Palmovku, jsme mluvili s Věrou Šmejkalovou. Do projektu podobného rozsahu se ještě žádné místní občanské sdružení nepustilo. 8jinak! upozorňovalo i na místní předraženou radnici, za kterou udělil antimonopolní úřad městské části pokutu.

Playlist
Baths – Animals
BARR – Untitled
Clipping – Story 2
Common – Blak Majik ft. Jhené Aiko
St. Vincent – Digital Witness
Kurt Vile – Wakin On a Pretty Day
Hot Knife – Fiona Apple

Spustit audio