Distrikt: Změna musí přijít ze strany státu

2. květen 2014

Neschopnost rozhodovat systematicky, sledovat dlouhodobé cíle a uzavřenost politiky pro kohokoliv mimo volené funkce jsou podle česko-kanadského politologa Martina Horáka dva hlavní problémy pražské politiky po roce 1989. Rozhovor s ním, reportáž z příprav výstavy Pokoje a zastávka u prvního českého street food festivalu byly tři hlavní témata jedenáctého Distriktu.

"Městská politika musí sledovat dlouhodobé cíle, zastupitelé nemohou dělat jen rychlá rozhodnutí ad hoc, která reagují na okamžité problémy,“ začal svoji přednášku v Architektonickém institutu na Letné Martin Horák. V rozhovoru dává konkrétní příklady pražské neschopnosti plánovat a otevřít politiku veřejnosti a tvrdí, že změna musí přijít ne z občanského, ale státního sektoru. Neziskové organizace podle něho udělaly dost.

„Malujeme pokoj narůžovo a budeme v něm mít pána, co dělá cukrovou vatu,“ popisovaly studentky z Fakulty umění a designu na ústecké univerzitě proměnu svého pokoje. Výstava nazvaná Pokoje #2 začala v pátek 2. května v místnostech prázdné budovy na Cihelné ulici, každý ateliér dostal vlastní pokoj, který mohl jakkoliv proměnit.

03115542.jpeg

Street Food Festival v pražských Holešovicích jako alternativa běžným foodie akcím a první událost svého druhu se konal v neděli 4. května před klubem Cross, v Distriktu jsme proto mluvili o makronkách, držťkách a o tom, jak a proč festival vznikl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.