Dítě přirozeně problém se svým tělem nemá, naučí ho to až jeho okolí, vysvětluje psycholog Jan Kulhánek

20. červenec 2022

Ty jsi ale tintítko! Janička je naše baculka. Máš uši jako zajíček ušáček. Houpačky se věnovaly vztahu dětí k jejich tělu. „Proč bychom se měli kriticky vyjadřovat ke vzhledu našich dětí, když se stejně ještě mnohokrát změní? Když už hodnotíme, buďme pozitivní a vyšleme zprávu, že naše dítě je takhle nejlepší, jaké mohlo být,“ říká psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek.

Psycholog upozorňuje na to, že naše kultura je extrémně hodnotící a kritická. „Na všechno máme názor, všechno hodnotíme, popisujeme. Není moc věcí, které přijímáme tak, jak jsou.“ To se podle něj týká i vzhledu našich děti. Spousta rodičů k němu má poznámky, které možná ani nemyslí špatně. Přesto můžou ublížit.

„Pokud máme v předškolním či batolecím věku k dítěti nějaké kritické poznámky nebo upozorňujeme na to, v čem je nešikovné nebo pozadu, velmi ho znejišťujeme,“ upozorňuje Kulhánek. Když pak přichází dítě do prvního kolektivu, kde vrstevníci umí být krutí, mělo by umět trochu negativní špatné vazby samo ustát.

Jan Kulhánek

„Pokud má dítě zdravý základ, mluvíme o bezpečné vazbě mezi rodičem a dítětem, zvládne to. Přesto by mělo v předškolním věku převažovat to pozitivní nebo nehodnocení, radí psycholog.

Rodiče, učitelky ve školce, trenér, kamarádi, později sociální sítě a virtuální svět. „Zásadní roli hrají rodiče, i když do hry vstupují další lidé,“ říká psycholog. „Jedna věc je, co říkáme, ale druhá věc je to, jak se chováme. Když například matka řeší svoji váhu a je z ní nešťastná, dítě jí nemusí věřit, že jeho oplácanost je krásná, i když možná skutečně je,“ vysvětluje.

„Nejdrsnější je, když má jeden z rodičů problém s tím, že potomek je jiného pohlaví, než si představoval. To je velká rána, velký zásah do sebepojetí dítěte. I když o tom rodič třeba nemluví, dítě to z něj cítí. Je potřeba, aby na tomhle dospělý zamakal a zpracoval to,“ dodává odborník.

Posměch ve škole, komentáře v rodině. „Je důležité a nutné se dítěte zastat, aby vidělo, že stojíme za ním,“ říká psycholog. Jak bezpečně komunikovat o těle v období dospívání? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka