Divoká karta Startéru putuje k Eugene Morrow, kytarovce, která nezapomněla dělat písničky

2. květen 2017

Startér 2017 se pomalu blíží k červnovému finále. Od posledního dílu už nenasazujeme nové písničky, místo objevování se teď brouzdáme vlastním archivem. V pondělí jsme k tomu přibrali část poroty: Matwe Kaščáka, který se stará o booking festivalu Pohoda, a Pavla Uretšlégra z festivalu Beseda u Bigbítu. Divokou kartu jsme dali kapele Eugene Morrow, ale měli jsme výhrady!

Eugene Morrow je indie-rocková čtyřka z Prahy, která má za sebou dvě EP. To první, Young Adult, pro nás ještě trochu propadlo do adolescentní manýry. To druhé, Such Rebellion, už bereme jako dospělý počin. U party kolem Jakuba Brycha byste možná ještě dokázali odhalit jejich vzory, rozhodně jim ale nejde upřít zcela ojedinělý písničkářský talent. Kapela (pojmenovaná podle postavy ze sci-fi filmu Gattaca) skládá popové melodie, jako by se nechumelilo, což by samo o sobě mohlo leckomu stačit. Eugene Morrow mají ale velikou výhodu – charismatického frontmana. Člověk nemusí nijak zvlášť pátrat v textech, aby vytušil, že za jednotlivými songy z EP Such Rebellion jsou příběhy, které se musely odvyprávět.

Hlasování poroty aneb Divoká karta: Ze všech soutěžících příslušného ročníku vybírá porota každý měsíc jeden projekt, který se začlení do skupiny, z níž se vybírají účastníci hudebních akcí (festival Pohoda, Beseda u Bigbítu, United Islands of Prague, Startér Showcase, Free Mondays Roxy).

„Mám s touto kapelou jediný problém, ta angličtina. Hoši, zapracujte na tom. Pro mě je to dealbreaker, proto jsem se v tomto kole zdržel hlasování,“ vytýká kapele přísný Matwe Kaščák. Pavel Uretšlégr dodává: „Všichni chtějí zpívat anglicky, většině kapel to ale nejde. Zpívejte česky.“ To už necháme na Eugene Morrow. Teď se těšíme na Studio Session a snad i na další hudební akce, na kterých se Startér podílí. Věříme, že Eugene Morrow se zalíbí i promotérům.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.