Divokou kartu má Kyófú, všestranný talent za piánem

7. únor 2017

Rozhodování, koho si připíšeme na seznam interpretů pro letošní festivaly, bylo tentokrát dost těžké. Popoví Silver Springs, nadějné trio Flash Boy nebo sázka na jistotu kotle pod pódiem Ette Enaka? Nakonec jsme se rozhodli zariskovat a dát hlas mladičkému songwriterovi, který si říká Kyófú.

„Umí hrát na klavír, umí dělat beaty, umí zpívat,“ shodujeme se nad portfoliem Vojtěcha Kříže z Olomouce. Na základce zbožňoval Stevea Reicha a Philipa Glasse, pak objevil Bon Ivera, CHVRCHES a Taylor Swift. Ve stavu hudební schizofrenie založil tři odlišné projekty, které nakonec spojil dohromady. Pod hlavičkou Kyófú tak na Bandcampu najdete klavírní EP Ventures i elektronické LP Beats & Drones, které zvukem může konkurovat zavedeným domácím producentům. Na YouTube se povaluje i pár videí z Vojtových koncertů – na těch se předvádí i jako velice zdatný zpěvák. Teď se nemůžeme dočkat, až nám Kyófú předvede všechny svoje talenty dohromady.

V novinkách nás čekala kapela Sorry holka a my se jí tímto omlouváme, protože jsme zapomněli na presumpci neviny. Pod trochu nešťastným názvem se totiž schovává nadějná trojice, které byste neměli jen tak dávat vale. Z desky Krušný hrajeme skladbu Říjen a je v tom říz ze severu i trochu utajovaný sentiment. Jestli jste hledali tvrdší Role, tady jsou.

Poslechněte si Startér s porotou, uvažte, která z hegemonie kytarovek je nejlepší, a dejte jí třeba hlas. Nebo pošlete vlastní track na starter@rozhlas.cz. Nezapomeňte taky, že svou kapelu či projekt můžete přihlásit na klubovou noc na United Islands of Prague přes webový formulář na unitedislands.cz.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio