Divokou kartu Startéru získal producent Francois Svalis, v novinkách vede folková elegie Břit

10. leden 2017

Při druhém letním vydání hitparády neobjevených talentů jsme do studia opět pozvali porotu, aby nám pomohla vybrat další velký talent letošní sezóny. Divoká karta Startéru je vstupenka na pódium jednoho z našich festivalů: United Islands of Prague, Pohoda nebo Beseda u Bigbítu. Porota se tentokrát rozhodovala mezi kytarovkou Ette Enaka, producentem Francoisem Svalisem a downtempovým duem VOJ & 3SKA.

„Divokou kartu dostává producent Francois Svalis. Producentů je tu hodně, ale Francois to dělá ze všech nejlépe,“ ohlásila porotkyně Marie Bláhovcová z kapel Kieslowski a Zvíře jménem Podzim. Ondra Mikula aka Aid Kid považuje olomouckého producenta za jednoho z nejpracovitějších hudebníků posledních let. Pravidelně aktualizuje živý set, rozšiřuje limity konstantním dokupováním nových krabiček, které pak zkouší v živých streamech na Facebooku. Hudebně míří někam mezi tvorbu Johna Hopkinse nebo domácího producenta Subject Lost.

V novinkách jsme tentokrát dali šanci čistému folku. Břit je pseudonym Jakuba Brycha, jeho track Sady ulice najdete na debutovém, nepojmenovaném EPčku, které zdobí obal načmáraný tužkou. „Na vině je jenom čas / ten vyhání mě pryč z domu / jsou bledý známý ulice / jsou šedý od betonu...,“ zpívá Jakub v první sloce tracku Známý ulice a zní to jako elegie za dětství a mládí. „... tam, kdes řval po nocích / běhal si, bouřil ses / a nakonec ztich,“ pokračuje v refrénu. Důležitá poznámka – Břit rozhodně není další Dominik Zezula. Spojuje je snad jen to, že vyprávějí příběhy generace Y. Břit se ale na rozdíl od Dětí mezi reprákama víc soustředí na hudební stránku. Na druhou stranu, textově má podle poroty co dohánět. Dáte mu šanci?

Ke druhé novince, skladbě Grow od producenta Nd3r s vokálem Dory Bondy, jsme měli více výhrad. „Opět se setkáváme s tím, že se vracíme v čase. Tohle jsou těžké devadesátky,“ říká Ondra Mikula. „Mám rád elektroniku, která je progresivní a jde dopředu, možnosti jsou obrovské. Tohle dopředu nejde. S rovným beatem je těžké pracovat tak, aby to bylo zajímavé, už je vyčerpaný.“ Jestli unavuje i naše posluchače, to se uvidí až na konci hlasování. Zavíráme ho v neděli v deset večer. Do té doby posílejte body svým favoritům nebo nám přes e-mail pošlete vlastní song!

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.