dné v Turbanu

18. květen 2013

Turban si poslední dobou lib(c)uje v hostech – a do posledního dílu se jakože fyzicky a s novým singlem Like Physical dostavil domácí tvůrce emotivní elektroniky Ondřej Holý aka dné.

Ondřej je již delší dobu v prostředí tuzemské elektronické tvorby poměrně svébytným zjevením. Jeho jemně pastorální kompozice si už od zasněných „indietronických“ začátků získávají pozornost i v zahraničí; aktuální singl vyšel na italské značce Bad Panda Records a jeden z dného dřívějších počinů vyšel dokonce i v Japonsku. K tomu má plaše působící dné evidentně speciální vztah – ostatně, o jeden z remixů jeho (oproti předchozí tvorbě) „zbeatnělého“ singlu Like Physical se postaral i mladičký japonský beatmaker Lee, se kterým dné plánuje v budoucnosti ještě užší producentskou spolupráci. Prý.

Ojediněle v domácím kontextu působí i to, že další z remixů dného nového singlu má na svědomí taková postava nezávislé scény, jako je jeden z matadorů glitchovitého písničkářství Dntel. Kromě něj zaznělo v Turbanu několik dalších Ondřejových oblíbenců, s řadou z nichž pěstuje Turban dlouhodobě dobré vztahy – nechyběl Jai Paul s trackem z nové desky, která za poněkud nejistých okolností utekla na internet, Nosaj Thing v kolaboraci s rapperem Chance The Rapper, Panda Bear hostující v nových Daft Punk, čerstvá beatomalba od Groundislavy (kterou společně s řadou svých remixů nabízí zdarma ke stažení v kompilaci Treasure Chest), norský turntablistický ekvilibrista Cashmere Cat nebo další vycházející hvězda země vycházejícího slunce Taquwami. ŽáDné beatové rozepře se prostě nekonaly – a s dném si Turban padl takřka okamžitě do ucha.

02315592.jpeg

Playlist Turban 18.5. 2013:
Daft Punk – Doin' It Right ft. Panda Bear (Daft Life Limited, 2013)
dné – Like Physical (Bad Panda, 2013)
dné – Like Physical (I Do Not Love remix) (Bad Panda, 2013)
dné – Like Physical (Lee remix) (Bad Panda, 2013)
dné – Like Physical (Dntel remix) (Bad Panda, 2013)
Jai Paul – 2 (self-released, 2013)
Nosaj Thing x Chance The Rapper – Paranoia (Yours Truly, 2013)
Feadz and Kito – Wettex (Cashmere Cat remix) (Ed Banger, 2012)
Groundislava – Time Alone (self-released, 2013)
Taquwami – Time After Time (self-released, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio