Do Ajra už s korunami nechoďte

8. leden 2002

Jen co v pražském kině Aero zapadly dveře za Terrym Gilliamem z Monty Pythonů několik dní před Vánocemi, nasadili čtyři ředitelé Aera montérky, začali bourat, aby v zápětí zase stavěli, chodili na guláš s pěti za roh do žižkovské knajpy a čtrnáct dní nikoho do Aera nechtěli pustit, teda aspoň z těch, kdo nepřišel v montérkách....a teď už je Aero týden po rekonstrukci a plné úžasných novinek.

Joniva: Co všechno je v Aeru nové?

00044027.jpeg

Ivo (jeden z ředitelů Aera): Tak hlavní věc číslo jedna jsou sedačky, které se nám podařilo vyměnit až do té úplně poslední. V sedačkách je ještě navíc zavedené zařízení na simultánní překlad filmů, které jsme dříve taky využívali, ale museli jsme si ho vždycky poměrně draze jednorázově půjčovat, takže teď to pro nás bude velká výhoda. Co se týče dalších částí rekonstrukce Aera, nainstalovali jsme projektor na DVD projekce, video projekce a projekce BETA formátu, což jsme taky docela často využívali při různých přehlídkách, takže už si pokaždé nemusíme půjčovat projektor a přehrávač, ale máme to tady nastálo.

Joniva: Jaké další, tzv. doprovodné novinky nabídne Aero svým návštěvníkům?

Ivo: Nějaké úpravy proběhly na baru, trošičku jsme se snažili zvětšit prostor baru, protože tam docházelo k častým ucpáním apod. Pokladnu jsme otočili směrem ven, aby fronta stála venku, takže lidi možná trošičku zmrznou v zimě nebo se zapotí v létě, ale zase se nebudou muset mačkat uvnitř. No a pak jsou tady změny finančního charakteru: protože celý bar přešel od 1.1. na úplně novou měnu, už neplatí české koruny, ale A-euro. Takže prosím všechny, kteří to ještě neudělali, aby si vyměnili u nějakých solidních směnárníků koruny na A-euro, než k nám příjdou, protože v opačném případě se u nás už neobčerství.

00044028.jpeg

Joniva: Bude možné v Aeru platit původní měnou, tedy korunami, ještě do konce března?

Ivo: No tak nějaké přechodné období ješte máme, není ale přesně stanovené, a tak doporučuji měnit co nejdříve.

Joniva: Prozraď, jak vypadají nové bankovky a mince A-eura...

Ivo: Jsou na nich z obou dvou stran vyobrazeny portréty všech čtyř ředitelů kina Aero, jsou to zlaté mince a bankovky jsou vyrobené z recyklovaného toaletního papíru...jsou docela pohledné, mince i bankovky, myslím, že se docela povedly.

Joniva: Padělání se nebojíte?

00044029.jpeg

Ivo: Padělání doporučujeme a netrestá se.

Joniva: Co je podle tebe po rekonstrukci nejvýraznějším zlepšením v Aeru pro vás jako provozovatele a na druhé straně pro diváky?

Ivo: Pro nás jsou to určité finanční úlevy, které vzniknou tím, že jsme díky Fondu pro podporu české kinematografie a Městské části Praha 3, které se finančně podílely na rekonstrukci Aera, mohli nakoupit další vlastní technické vybavení, jak už jsem říkal. To nám dá, doufám, ještě větší křídla při výběru filmů, nebudeme už muset počítat s náklady na projektor, přehrávač atd., takže tohle ekonomické hledisko by se mělo promítnout i do hlediska dramaturgického. No a to by mělo být dobré samozřejmě i pro návštěvníky, kteří můžou očekávat ještě exkluzívnější nabídku filmů. No a každopádně se zpříjemní sezení, dokonce už máme první ohlasy na nové sedačky.

Joniva:Chystáte nějaké výrazné programové změny?

00044030.jpeg

Ivo: Zlepšovat se dá pochopitelně vždycky, ale ten stávající model, kdy dáváme jednu větší retrospektivu (řekněme deset filmů) do měsíce, se osvědčil, takže v tom budeme pokračovat. Doteďka jsme se přitom věnovali většinou jednomu autorovi, teď bychom chtěli připravit přehlídky nejen podle autorů, ale taky podle zemí nebo témat, chystáme např. téma Film a hudba.

Joniva: Ivoooo, a řekni nějaký vtipný historky z rekonstrukce...

Ivo: Tak těch bylo samozřejmě dost. Když se na 14 dní zavřou lidi do jedné místnosti, tak se toho děje hodně... Tak třeba den před rekonstrukcí tady ještě byl Terry Gilliam a někteří tady seděli dýl, než je zdrávo...no já bych nechtěl konkrétně jmenovat, protože jsem to byl já, aby se to neprovalilo, že jo..Prostě v osm ráno další den tady byl sraz v montérkách a mělo se začít s rekonstrukcí, no a já jsem přišel ve čtyři odpoledne a opravdu to nebylo dobré...Takže potom jsem musel pracovat aspoň tři dny, aby se na mě nedívali úkosem.

Joniva: Dobrá, a teď nějakou vtipnou...

00044031.jpeg

Ivo: Dobrá historka byla, když přišel stálý návštěvník kina Aero Petr Koutecký z Divadla Sklep. Jednoho dne se prostě ukázal, že by nám rád pomohl. Tak jsme mu řekli, aby navrtal díru, kterou bude projektor promítat dývýdýčka. On řekl jo, šel do promítárny, tam mu někdo ukázal, kde zhruba má vrtat, a on vrtal a vrtal, stál na stole, v rukách měl obrovskou zbíječku...no a když vrtal tak pět hodin a do tý díry se vešel už skoro celý a pořád ještě nebyl skrz tu stěnu, tak ho to přestalo bavit, nějak si to vyměřil a zjistil, že vrtá už ne z promítárny do sálu, ale že vrtá skrz střechu a že by se provrtal až na druhou stranu budovy. Po pěti hodinách to bylo takový zvláštní zjištění, ale Kouťák to vzal dobře a říkal, že to je právě dobře, že se to stalo, protože kdyby se to nestalo, tak by se úplně zapomnělo na to, že tady něco vrtal, ale tak se to může zarámovat a napsat takový to "zde za nesmírného úsilí vyvrtal obrovskou díru Petr Koutecký dne toho a toho a veden špatnými pokyny stavbyvedoucího přišlo jeho snažení vniveč". Potom Petr taky ještě vymyslel, že by se tam, stejně jako v Národním divadle, mohly dát takový ty svitky pro budoucí generace o žižkovském národním kině. No, nakonec jsme napsali text "zde za nesmírného úsilí...", jak jsem říkal, zabalili jsme ho do filmové krabice, tu jsme tam strčili a zazdili jsme to. Takže až někdo přijde tohle kino zbořit, najde tady ještě jednu krabici navíc.

Na co můžete zajít do Aera v nejbližší době, to vám Ivo prozradí v pondělí 7. ledna od 19, 30 na Českém rozhlase-Svobodné Evropě, kde vysíláme 1. živé Rádium. Nebo si vše můžete poslechnout během celého týdne na Streamu Radia na www.rozhlas.cz/radium .

Kino Aero

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.