Do hudby musíš dostat sebe sama. Startér hodnotil modulární kouzelník HRTL

16. květen 2017

Soutěžní část Startéru pomalu končí a volný čas místo novinek vyplňujeme hosty. Tentokrát jsme si do studia pozvali jednoho z nejzajímavějších klubových hudebníků posledních let, Leoše Horta aka HRTL, nositele žánrové ceny Anděl 2015 a jediného domácího producenta, jehož live streamy mají stovky tisíc zhlédnutí z celého světa. HRTL nám zahrál, zhodnotil poslední soutěžní tracky a promluvil o vlastní cestě za úspěchem.

„Úkolem muzikanta je prohledávat svoje nitro, hledat tam něco originálního, co je specifické jen pro mě, a pak to vystavit světu,“ říká Leoš Hort, když hodnotí track kapely Humdrum Lighthouse. Song Bubbles chválí, ale výhrady má k bezpečné cestičce a ověřeným postupům. Sám se vydal dost strastiplnou cestou. Ještě před lety hrál hudbu na různě posbírané krabičky. Pak se nadchl pro modulární syntezátory. Ve zkratce: jsou drahé, ovládají se strašně těžko, chce to hodiny trpělivosti, než se s nimi člověk naučí pracovat. HRTL se do nich zamiloval, postavil na nich svou hudební kariéru. Za debutovou desku Dataloss získal žánrovou cenu Anděl, zahrál si na předních festivalech u nás i v zahraničí a k letošnímu podzimu chystá další LP, se kterým velice pravděpodobně objede celý svět.

„Fascinovaly mě stroje, proto jsem šel do moduláru. Snažil jsem se vytvořit si živý organismus, objekt, se kterým budu hrát. Ne na něj, ale s ní. Budeme hrát společně. V té krabici je hromada nějakých vztahů, zvuků, které se navzájem mezi sebou nějak ovlivňují. Já do toho vstupuju, vytvářím hranice, určuji směr, ale není to definitivní. Pracuji s náhodami, s generováním na základě pravidel, je to jako si s tou mašinou povídat,“ vysvětluje HRTL svou lásku k moduláru.

Poslechněte si poslední vydání Startéru, ve kterém nechybělo skvělé živé hraní a hlavně spousta dost konstruktivních rad všem ambiciózním hudebníkům. „Vemte zvuky, co jste vybrali, a udělejte s nimi dalších padesát tracků,“ radí Leoš dvojici Weak Reflections.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.