Do míče se nekope, kola nejezdí. Jak přežít v době bez sportu?

20. březen 2020
Tribuna

Pandemie koronaviru neustává, což se dotýká také sportovních fanoušků. Co dělat, když až na ojedinělé výjimky byly všechny soutěže a turnaje zrušeny či odloženy? Nová Tribuna nabízí léky na aktuální sportovní deficit.

Seznam zrušených sportovních akcí narůstá každým dnem. Zatímco Vojty Jírovce a Ondráčka nejvíce mrzí ztráta Bostonského maratonu, respektive play-off první hokejové ligy, Martin Vait žádnou konkrétní soutěž neoplakává. Přesto mu však něco schází. Fotbal zkraje jara bylo to nejpříjemnější, lituje.

Fanoušci sportu si v těžkých dobách mohou krátit čas třeba sledováním záznamů z památných akcí. Tribuna se shoduje například na slavném obratu českých fotbalistů v duelu s Nizozemskem na Euru 2004. Rád a často se na to dívám, přiznává Vojta Ondráček, i když trochu lituje množství času, které nad těsným triumfem 3:2 strávil. 

Vojta Jírovec se zhlédl v 80. letech: vzpomíná na finále stovky na olympiádě v Soulu 1988, kde dopovalo šest z osmi finalistů, a také na Tour de France z let 1986 a 1989, které v obou případech vyhrál Greg LeMond. To Martin Vait je skromnější a zůstává doma u pořadu 20 let Gambrinus ligy a srdce mu plesá také nad érou Jaroslava Hřebíka na lavičce Sparty.

Světový sport není ale jen o vítězstvích a oslavách. Najde se v něm také spousta bizarních momentů. Nikdy nezapomenu na slavícího japonského hokejistu poté, co si na MS vsítil vlastní gól, usmívá se Martin Vait. Tragikomické chvíle nabízí třeba také světová cyklistika, ať už jde o přidržování se týmových aut, nebo památný běh Chrise Frooma na Mont Ventoux.

Sport je po celém světě zrušený a žádné akce se nekonají. Nová Tribuna ale nabízí možnosti, jak si tuto nevítanou pauzu alespoň trochu zpříjemnit. Poslechněte si nový díl a dozvíte se o slavných záznamech či bizarních momentech z historie sportu. Koronavirový sportovní půst si však můžete zpříjemnit také poslechem minulých dílů Tribuny.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.