Doba a její ozvěny. Ceny Vinyla ovládly hudební výpovědi z pandemického světa

24. únor 2022

Slavnostní vyhlášení 11. ročníku hudebních cen Vinyla proběhlo ve středu 23. února již tradičně v pražském Lucerna Music Baru. Nechyběla ani hudební vystoupení – večer otevřela rapperka Arleta, následovala drag queen Miss Petty a vyhlašování cen uzavřelo hudební duo DVA.

Titul Objev roku si odnesla experimentální hudebnice Ursula Sereghy. „Ursula Sereghy na svojí desce OK Box velmi experimentálním elektronickým jazykem popsala pocity, které jsme v pandemickém světě zažili všichni,“ vysvětluje členka rady hudebních cen Vinyla Aneta Martínková.

Počinem roku se staly aktivity Heartnoize Promotion. Producentskému týmu, který za ním stojí, se podle poroty dařily v omezeném pandemickém období malé zázraky. Ty mimo jiné zahrnují spolupráce na akcích Jednota Polom, Alternativa festival, Moody Moon Noize a Žižkovská noc či rozjetí vlastní klubové noci s titulem Šelest.

Ursula Sereghy (Objev roku, Vinyla 2021)

Titul Deska roku si odnesl pražský hudebník a producent Oliver Torr za svou lockdownovou desku Fragility of Context, u které porota ocenila koncepci a promyšlenost.

Vedle tradičních kategorií došlo i na ocenění dvou otevřených výzev. Cenu Jany „Apačky“ Grygarové za hudební publicistiku obdržela redaktorka magazínu Full Moon Maria Pyatkina. Ocenění si vysloužila především svými reportážemi o ruské indie scéně. V rámci letos poprvé vyhlášené výzvy Bastl Electronic Track pro mladé producentky a producenty do 25 let se porotci shodli na jménech Johannes Tröstler a Pavla Bastlová.

„Ta samotná výhra už je jen taková formalita. Všechna jména, se kterými jsme se tady dnes potkali, skvěle reprezentují veškeré odstíny, barvy a zvuky toho, co se v uplynulém roce na hudební scéně stalo,“ dodává Martínková.

Jak probíhalo slavnostní vyhlášení 11. ročníku hudebních cen Vinyla? Je Aneta Martínková spokojená s výherci? A kdo měl na starost vizuál letošního výročního vinylu? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související