Dobrovolnické pobyty – jak se v nich vyznat a jak si vybrat?

7. říjen 2015

Nezisková organizace INEX-SDA se specializuje na zprostředkování dobrovolnických pobytů v Čechách i na celém světě. V rozhovoru s Renatou Míchalovou, koordinátorkou workcampů v Česku se dozvíte, jak si vybrat dobrovolnický pobyt na dlouhou i krátkou dobu, v Evropě i na jiných kontinentech, kolik to bude stát a co vás během pobytu nejspíš čeká.

Dobrovolnických projektů jsou po celém světě tisíce. Jsou financovány z různých zdrojů a někdy je opravdu těžké se zorientovat v jejich nabídce. Jednou z možností je nechat si poradit na konzultaci v neziskovce INEX – Sdružení dobrovolných aktivit. Za zprostředkování dobrovolnického výjezdu si ale zaplatíte. Na workcampech máte obvykle hrazené ubytování a jídlo. Náklady na cestovné a pojištění si zaplatíte sami.

Před konzultací je dobré si rozmyslet, na jak dlouho a kam byste si přáli vycestovat, případně jaká oblast činnosti vás zajímá. Světově nejrozšířenější jsou environmentální a renovační projekty.

Trávit volný čas dobrovolnickou činností je čím dál populárnější volbou mnoha mladých lidí v Evropě. V souvislosti s tím vzniká i mnoho agentur, u kterých převažuje důraz na zážitek dobrovolníků nad snahou reálně zlepšovat svět kolem sebe. Tyto projekty pak často připomínají spíš určitý druh zážitkové cestovní kanceláře.

Jaké jsou správné motivace dobrovolníků? Mohou krátkodobé dobrovolnické projekty něco doopravdy změnit k lepšímu? Jaké jsou negativní stránky moderního dobrovolnictví? Poslechněte si celý rozhovor.

03485946.jpeg
autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.