Dočasný památník připomíná automobilovou honičku s StB

5. leden 2017

V těchto dnech si připomínáme 40 let od vzniku Charty 77, dokumentu, který sehrál důležitou roli ve formování disentu proti tehdejšímu komunistickému režimu v Československu. Začátky Charty má za cíl připomenout pomníček, který bude ve čtvrtek odpoledne nainstalován v Gymnazijní ulici v Praze 6.

Do Plusu přijal pozvání Ondřej Matějka, náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. ÚSTR instalaci pomníčku zaštítil.

Pomníček má připomínat automobilovou honičku Státní bezpečnosti a zakladatelů Charty 77. Je koncipován jako místo, kde si může každý vyzvednout obálku s výtiskem Charty.

„Státní bezpečnost získala z odposlechů signály, že se budou rozvážet jakési texty, tehdy ještě nevěděla přesně, o co jde. Začala tedy od rána sledovat Václava Havla a další podezřelé osoby. Václav Havel s Ludvíkem Vaculíkem a Pavlem Landovským chtěli odvézt originál podepsané Charty do Federálního shromáždění, které bylo hlavním adresátem této petice, a pak také odeslat 242 obálek s textem Charty prvním signatářům,” vypráví Matějka.

StB jejich vůz sledovala a došlo k honičce. „Auto řídil Pavel Landovský, který se svým autem také závodně jezdil. Tím pádem se v Praze 6 odehrála, na československé poměry, dramatická situace, která ale skončila tak, že bylo v dnešní Gymnazijní ulici jejich auto zablokováno několika vozy Státní bezpečnosti. Havel, Vaculík i Landovský byli zadrženi. Stali se tak prvními zatčenými členy Charty.”

Ukázka ze zprávy o sledování Pavla Landovského.
Pozvánka na událost
autoři: bum , vis
Spustit audio