Domácí vaření piva vyžaduje čas a toleranci ostatních členů domácnosti

7. září 2015
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy 03429964.jpeg

„Troufám si tvrdit, že až 70 % doma uvařených piv jsou u nás piva typu ale. Jsou poměrně jednoduchá na domácí přípravu a obvykle jejich chuť hodně stojí na hořkosti a chmelovém aroma, což mají Češi rádi,“ vysvětluje domovarník Karel Nečada, jakých piv se podle jeho názoru doma vaří nejvíc.

Zatímco ještě před pár lety by domácí vaření piva jako způsob trávení volného času řadu lidí zaskočilo, dnes takzvaných homebrewers přibývá. Na internetu existuje spousta specializovaných diskusních fór, kde najdete postupy, zlepšováky a tipy, kde nakoupit nejlepší suroviny.

Čtěte také

Ať už chcete vařit ale, pšeničné pivo nebo klasický český ležák, který je prý na přípravu zvlášť obtížný, vždycky budete potřebovat tři základní suroviny – slad, chmel a kvasnice. Pak samozřejmě vodu, velký hrnec – ideální pro domácí vaření piva je podle zkušeného domovarníka Karla Nečady klasický zavařovací hrnec – a hlavně dost času. Vaření totiž trvá kolem šesti hodin. Následně pivo musíte nechat ještě několik týdnů kvasit. To, jestli se vám povedlo, kvůli tomu zjistíte třeba až měsíc potom, co jste s vařením začali. Výsledná chuť závisí na mnoha faktorech, jedním z nich je použitý druh chmele.

03465436.jpeg

„Teď je v módě nakupovat americké, australské a novozélandské odrůdy, které jsou hodně aromatické. Pivu mohou dát aroma tropického ovoce a citrusů. Dokonce dnes těchto odrůd chmele začíná být nedostatek. Některé pivovary si totiž nasmlouvají dodávku chmele na několik let dopředu a pro nás domovarníky jsou pak tyto odrůdy téměř nedostupné,“ popisuje Karel Nečada jeden z problémů, které dnes domácí vařiče piva trápí. Spíš než nedostatek chmele vám ale v domácím vaření může bránit nedostatek pochopení ze strany ostatních členů domácnosti.

Vaření piva doprovází charakteristická vůně, spotřebujete hodně vody, zabere vám dost volného času a zavařovací hrnce a další potřeby zaberou taky dost místa. „Pokud chcete vařit pivo doma, musí ho mít rádi i ostatní členové domácnosti, nejen vy,“ shrnuje lakonicky Karel Nečada.

03436868.jpeg
Spustit audio