Donaufestival 2010: Revoluční selhání v rakouském Kremsu

12. duben 2010

Dolnorakouské městečko Kremže na Dunaji bude během dvou víkendů na přelomu dubna a května hostit šestý ročník jednoho z největších festivalů alternativní hudby ve středoevropském prostoru: Donaufestival.

Dohromady sedm dní zaplní alternativní a nezávislá muzika všech myslitelných žánrů a také přesahy do dalších kulturních odvětví: divadlem a výstavami počínaje a filmovými projekcemi či instalacemi konče. V městečku, vzdáleném jen necelých padesát kilometrů jižně od Znojma, vystoupí od středy 28. dubna do soboty 1. května a mezi 6. a 8. květnem několik desítek vysoce atraktivních jmen.

Heslo letošního Donau Festival zní Failed Revolutions, tedy Nepovedené revoluce, a toto téma se v rozličných mutacích vine celým programem. Například motiv sexuální, respektive genderové revoluce bude zastupovat ztřeštěné dámské duo Cobra Killer nebo radikální jezinka Peaches. Kanadská performerka stihne hned dva koncerty: jeden se svojí kapelou a druhý s torontským klavíristou Gonzalesem v bláznivém programu Peaches Christ Superstar.

Hned první víkend vystoupí aktuální trháky Fuck Buttons a Dan Deacon (které ale zanedlouho přiveze i pražský festival Sperm), Rufus Wainwright nebo Panda Bear z Animal Collective. Americké kapely Xiu Xiu a Deerhoof společnými silami přehrají kompletní album Unknown Pleasures od Joy Division a Svátek práce oslaví Alec Empire s holandskými post-punkovými klasiky The Ex.

01020193.jpeg

Velkou pozornost na sebe poutá i vystoupení kytarového experimentátora Glenna Brancy s jeho sedmičlenným tělesem. Branca je jedním z praotců současného zájmu o drony (držené tóny) v rockové hudbě. Jeho hlukové symfonie z osmdesátých let pro velké sbory kytaristů a baskytaristů se snažily do té doby nevídaným způsobem přemostit rock a soudobou hudební avantgardu. V Kremži zahraje nové album The Ascension: The Sequel, pokračování jeho kompozice z roku 1980.

Během druhého víkendu se do Kremže chystají múm, Tindersticks nebo kapela Evangelista hrdinky alternativního rocku Carly Bozulich. Za pozornost určitě stojí i kontinuální showcase současných severských umělců pod značkou Iceland Hits Danube: z živelného ostrova dorazí také celá řada performerů, kteří zaplní festivalový prostor svými vystoupeními. Mezi pozvanými jsou také švédský zvukový umělec BJ Nilsen, samplující akademici Matmos, islandští experimentátoři Stilluppsteyppa nebo úžasná islandská cellistka Hildur Gudnadóttir, která v poslední době zazářila mimo jiné na albech Pan Sonic nebo The Knife.

02027677.jpeg

„V post-revoluční společnosti se revoluční postoje staly něčím, co si lze libovolně nasadit a zase sundat – jako tričko s Che Guevarou. Tím, co zůstává, je touha po výstřelku,“ říká německý soubor Beat Le Mot. Nakolik tato teze platí pro současnou alternativní hudbu, se dozvíte na letošním Donaufestu. Těm posluchačům Radia Wave, kteří se letos do půvabného rakouského města v údolí Dunaje nedostanou, můžeme slíbit živé vstupy; festivalové dění vám plasticky přiblíží autoři této glosy.

Spustit audio