Donky Pitch: Nikdy jsme si nemysleli, že to dotáhneme tak daleko

8. říjen 2014

Ostrovní label Donky Pitch se řadí k těm nejzajímavějším podnikům (nejen) v současném klubovém ekosystému. Značka s kopajícím oslem ve znaku se zrodila v Brightonu v roce 2009 z přátelství dvou hudebních fandů s podobným vkusem – a nyní má na kontě tři LP a širokou řádku originálních producentů.

U příležitosti 5. narozenin Donky Pitch vám pořad Turban přináší rozhovor s jedním z jeho zakladatelů – Petem Taylorem – o začátcích, klíčových momentech a budoucích očekáváních téhle neonové společnosti.

Jak to bylo se vznikem Donky Pitch? A byl plánovaný, nebo šlo spíše o náhodu?
Na začátku byli dva lidé, kteří se navzájem neznali, ale poslouchali stejnou hudbu – podivně upípané tracky ze Skandinávie, sedmipalcové desky s instrumentálním hip hopem a synťáky nasáklý dubstep. Našli se skrze jedno populární internetové fórum a zjistili, že žijí ve stejném městě – takže se potkali a řekli si, že by bylo fajn zkusit společně dělat párty. Z pořádání párty zanedlouho přirozeně došli k založení vlastního labelu. Co se týče plánování, teď už je to o trochu organizovanější, ale dřív jsme všechno řešili od večírku k večírku.

Jaký je koncept v pozadí labelu (pokud nějaký je)? Má Donky Pitch nějakou jednotící filozofii, co se týče zvuku/nálady/tempa releasů? A co si myslíte o tom, když se dnes o Donky Pitch často mluví v souvislosti s tzv. neo-neonovým zvukem?
V pozadí Donky Pitch žádná zvláštní filozofie nebo koncept není – prostě věříme v hudbu, do které se výraznou měrou podepsala osobnost jejího tvůrce. Ten může být při jejím vytváření ovlivněn spoustou věcí, ale výsledek by neměl znít jako něco jiného, měl by být unikátní a výlučně individuální. Oba dva máme rádi hudbu, ve které hraje hlavní roli melodie, a to je asi to, co spojuje všechny tvůrce a releasy na Donky Pitch, navzdory tomu, že se často liší co do tempa i hudebního stylu.

Nikdy jsme nezamýšleli ani neplánovali zařadit se do určitého žánru nebo scény v rámci elektronické hudby – pokud však lidi často v souvislosti s Donky Pitch mluví o „neonovém zvuku“ nebo popových elementech, myslím, že to do značné míry odpovídá onomu melodickému aspektu, který v hudbě hledáme a který má do značné míry tvorba většiny producentů na Donky Pitch. Může být užitečné, když vás lidé přiřadí k určitému trendu v současné hudbě, náš záměr je však mnohem širší a rozličnější – prostě a jednoduše, vydáváme hudbu, ve kterou sami věříme.

5 let už je dost dlouhá doba na částečnou rekapitulaci – jaké jsou pro vás klíčové momenty/releasy historie Donky Pitch při pohledu zpátky?
Je jich hodně, tady zmiňuji jen pár:

1) Moment, kdy jsem se poprvé potkal s Davem – kdyby se z nás nestali přátelé s podobnými nápady a vkusem, myslím, že by nic jako Donky Pitch nikdy nevzniklo, nebo by alespoň vypadalo dost jinak než dnes.

03228417.jpeg

2) Naše úplně první párty, na které hráli Slugabed, Gemmy a Rekordah – a která byla co do hudby v Brightonu něčím úplně novým. Neustále jsme všude lepili plakáty, roznášeli letáky a strachovali se, že se nikdo neukáže. Nakonec to byl velký úspěch, začalo naše dlouhotrvající přátelství a spojenectví se Slugabedem, které bylo klíčové v mnoha dalších momentech historie Donky Pitch, a především jsme si uvědomili, že zde doopravdy existuje publikum, které zajímá to, co děláme.

3) Náš úplně první release – split od našich rezidentních DJů té doby – Slugabeda a Ghost Mutta společně s ikonickým remixem od Mwesleeho. Byli jsme doopravdy šťastní, že náš label odstartujeme tak silnou věcí.

4) Naše první album. Už když jsme začali plánovat vydání desky Nonfiction od The Range, bylo zřejmé, že půjde o hodně speciální věc – každopádně na jeho následné přijetí a úspěch nás dopředu nic nepřipravilo. Jsem na celou desku a přípravu jejího vydání nesmírně hrdý a šťastný, že se Jamesovi (The Range) dostalo uznání, které si zaslouží. Byl to velký moment pro nás všechny.

03228419.jpeg

5) Naše párty k 5. narozeninám Donky Pitch. 5 let uteklo jako nic a my jsme si nikdy nemysleli, že to dotáhneme tak daleko, potkáme po cestě tolik úžasných lidí, budeme pořádat show za oceánem a neustávat ve vydávání skvělé hudby. Naše letošní narozeninové večírky v Londýně a Brightonu byly skvělou příležitostí tohle oslavit se spoustou kamarádů, pití a skvělé hlasité hudby. Prostě taková příjemná připomínka toho, proč tohle všechno děláme.

Jaké jsou vaše nejbližší plány do budoucna a čeho se od Donky Pitch dočkáme v nadcházejících měsících?
Stejně jako vždy – připravujeme nové releasy k vydání a další párty. Vést hudební label a pracovat s umělci je často nepředvídatelné, takže přesné plány potvrdit nemůžu – každopádně chystáme nové desky od starých známých i úplně nových jmen.

Zkusíte si po prvních pěti letech tipnout, kde bude Donky Pitch za dalších pět let?
Doufáme, že budeme i nadále vydávat skvělou hudbu a bavit se tím. Jednoduché jako facka.

Čtěte také

autor: Jan Bárta
Spustit audio