Dorty, Ohio a inteligence Donalda Trumpa. Tady jsou nejlepší červencové memy

3. srpen 2020
Fenomem

Čím se internet bavil v měsíci červenci? Jaké byly tři největší memy začínajícího léta? Na to odpoví dnešní Fenomem, kde budou figurovat sladké dobrůtky, kosmonauti i kognitivní test. Trochu zvláštní kombinace, no ale čtěte dál.

Jsou asi lepší měsíce na pojídání dortů než parné léto, nicméně slovo „cake“ – dort – bylo poslední měsíc po internetu úplně všude, a proto tomuto surreálnímu virálu patří bronzová příčka. Všechno začalo v prvním červencovém týdnu, kdy twitterový účet patřící zpravodajskému webu BuzzFeed zveřejnil video z Instagramu turecké pekařky jménem Tuba Geçkil. Její cukrářství se specializuje na dorty vytvořené tak, aby vypadaly jako něco úplně jiného. A to úplně cokoliv. Je libo rulička toaletního papíru, plastové sandále, květináč, nakládaná okurka nebo hamburger? Vypadají zcela realisticky, a teprve když do nich vjede nůž, poznáte, že to je ve skutečnosti dort. To je právě wow efekt zmíněného virálního videa, při jehož sledování máte nutkání zakřičet: „Cake!“

A právě toto slovo se následně začalo objevovat na různých sociálních sítích prostě jen jako osamělý výkřik. Někteří tuto mánii posunuli ještě dál a začali na videích velkým nožem řezat do věcí kolem sebe a křičet „cake“. Tento mem pokládá lidstvu zásadní otázku: Není všechno kolem nás ve skutečnosti dort? Anebo ještě jednu: Nezbláznili jsme se už všichni?

Když už jsme u toho šílenství a normality, tak těch se týká i druhý nejlepší mem července. I z něho jste možná zaznamenali jen shluk slov, která se objevovala na sociálních sítích. „Person... woman... man... camera... TV.“ Slova pochází z projevu Donalda Trumpa, který se v rozhovoru pro Fox News 22. července chlubil, že před dvěma lety podstoupil velmi náročný test, který měl údajně prokázat jeho pokročilou inteligenci. Oněch pět slov si měl zapamatovat a v různé fázi testu je ve správném pořadí zopakovat. Trump to zvládl, což prý sklidilo nadšení jeho lékaře. Jak se ovšem po odvysílání rozhovoru ukázalo, nešlo o důkaz prudké inteligence prezidenta, ale kognitivní test, který se používá při odhalení raných fází demence nebo počínající Alzheimerovy choroby.

Internet si samozřejmě následně z Trumpa začal střílet – slova vkládal do různých obrázků a jeden populární tweet ho zařazuje do síně slávy výroků amerických prezidentů. Zatímco s Kennedym si spojíme větu: „Neptejte se, co může udělat vaše země pro vás, ale co můžete vy udělat pro svoji zemi.“, od Trumpa si budeme odteď pamatovat: „Person... woman... man... camera... TV.“

A co získává titul nejlepšího memu července? Jeho základem je obrázek dvou kosmonautů, z nichž jeden se dívá z vesmíru na planetu Zemi a říká: „Wait, it´s all Ohio?“ Počkej, je to celý jen Ohio. Zatímco druhý mu za zády míří na hlavu revolverem a dodává: „It´s always been.“ Vždycky bylo. Template původně existoval jako dětská kresba z programu Kreslení a jako mem Ohio vs. the World putuje internetem už od roku 2016. V původní podobě si pohrával s myšlenkou státního, nebo možná spíš planetárního převratu, který přijde z tohoto nevýznamného amerického státu. Na konci loňského roku se vrátil, v aktuální verzi jsou kosmonauti a Země zobrazeni mnohem realističtěji a template vybízí k úpravám – místo Země je na vizuálních remixech nějaká další věc, kterou kosmonaut objeví, zatímco druhý se ho za to chystá zabít. Mem vychází ze sci-fi motivu prohlédnuté konspirace, ale nebyl by to internet, aby to zase celé nesklouzlo k surreálnímu humoru.

Tak třeba v jedné verzi memu se první kosmonaut dívá udiveně na planetu Zemi: „Počkej, je to celý jen dort.“ A druhý říká: „Vždycky byl.“ Tak vidíte, nakonec se nám ty nejlepší červencové memy nějak spojily dohromady.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč bylo slovo „cake“ v červenci tak populární na internetu. Je skutečně Donald Trump tak prudce inteligentní, jak sám tvrdí, a co má společného americký stát Ohio a kosmonauti? A byl náš svět vždycky dort?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.