Dostali dělo a zavřel jsem je do pokoje: Ve Špíně s Afterlife o hudebních začátcích a nové nahrávce

19. září 2016

Bratrskou dvojici, která tvoří zároveň kapelu, jsme už ve Špíně měli. Když jsme ale zvali Afterlife, netušili jsme, že nám studio zaplní téměř rodinná sestava. Jen těžko jsme se bránili vzpomínkám na mládí, kdy jsme v televizních hitparádách sledovali klipy Kelly Family. Jak by to vypadalo, kdyby Kelly Family hráli metal? Víc se dozvíte ve Špíně s Afterlife. Jádro post-metalové čtveřice ukotvené v Posázaví totiž tvoří bratři Marek s Davidem a jejich bratranec Kuba. Ty doplňuje už jen kytarista Dominik.

Afterlife v srpnu vydali překvapivě vyzrálé demo, a to je taky důvodem, proč jsme je pozvali do Špíny. Jak jsme ale zjistili, kapela ve zkušebně funguje už asi pět let, takže na vycizelování skladeb byl dostatek času. Afterlife původně začali jako vedlejší projekt crustové úderky Propaganda, kde tři ze členů působili od útlého mládí. „Kluci byli ještě malí řízci a já jsem neměl s kým hrát, takže dostali pěstí do krku, zavřel jsem je do pokoje, každý dostal úlohu v kapele a začalo se tvořit,“ vzpomíná se smíchem na začátky sourozenecké hudební spolupráce bubeník David. „Mně bylo 11 a Kubovi 9,“ doplňuje vzpomínky na první oťukávání s Propagandou basák Marek. Všichni se pak shodují, že do projetku Afterlife se pořádně pustili až s příchodem Dominika, rovněž zpěváka Smuteční slavnosti, který do jejich domovské vesnice Nechyby dojíždí na zkoušky z Prahy.

Jak Afterlife přiznávají, v Posázaví jsou se svým hudebním stylem tak trochu solitéři a vazby mají spíše na kolínskou hardcore-punkovou scénu. Nezapomínají ale zmínit několik důležitých míst, okolo kterých se sdružuje undergroundová a DIY kultura v jejich regionu – především hospodu Na Marijánce ve Stříbrné Skalici. Jak jsme se dověděli, toto místo již dlouhou dobu provozují lidé, kteří stáli za legendárním pražským klubem Bunkr.

03706463.jpeg

„O zvuku jsme měli jasnou představu,“ tvrdí celá kapela svorně o nahrávání dema a prozrazuje, že se nakonec dočkáme i jeho fyzického nosiče. Demo by mělo vyjít na dvanáctipalcovém vinylu pod hlavičkou Phobia Records. S kapelou se brzy rozloučí kytarista Dominik, který se stěhuje do zahraničí. Vydání desky je ale velký závazek, takže si Afterlife rychle našli náhradu a koncerty v nové sestavě můžeme očekávat už na podzim.

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.