„Dřív rocker, dnes muslimský radikál? V islámské vesnici v Bosně se to může stát,“ říká filmař

16. březen 2018

Vesnice radikálních muslimů, kde ženy chodí zahalené a muži mají dlouhé plnovousy, jsou i v Evropě. Reportér Vojtěch Boháč prozkoumával radikální muslimské komunity v Bosně a Hercegovině 5 měsíců. Setkal se i s přívrženci Islámského státu, kterých z Bosny odešlo v minulosti do Sýrie kolem tří stovek. 

„Někteří z nich se vrátili a odseděli si ve vězení rok nebo dva a pokračují v životě i v těchto komunitách,“ tvrdí Boháč. Sám se setkal například s mluvčím komunity ve vesnici Ošve. O té se v minulosti psalo i jako o možném výcvikovém centru teroristů.

Izet Hadžić ale na Vojtěcha Boháče nepůsobil dojmem neústupného radikála a Islámského státu se sám bojí. „Hrával dřív v rockové kapele, která se jmenovala Black Lady. Asi tehdy netušil, že třicet let poté bude jeho žena oděna celá v černém nikábu, ze kterého jí polezou jen oči,“ směje se Boháč. 

Podle Boháče většina bosenských salafistů, tedy konzervativních muslimů, není nebezpečných a teroristické skupiny podporuje jen malá hrstka lidí mezi nimi. Přirovnává je k neonacistickým radikálům v jiných zemích. O radikální islám v Bosně se začal zajímat poté, co český prezident Zeman prohlásil, že v řadě bosenských měst a vesnic vlají vlajky Islámského státu. 

Je to samozřejmě nesmysl, mezi tradičními bosenskými muslimy zdaleka převládá liberální přístup k víře. Přesto radikální islám v Bosně není radno podceňovat, tak jako ostatně kdekoliv. „Bosenské silové složky jsou na to dobře připravené. Problematické je, že někteří jednotlivci z radikálních komunit mohou být napojeni na globální scénu.“

Jak vypadá život v salafistických vesnicích v Bosně? Co si myslí tamní příznivci Islámského státu? Jak spolu v Bosně vycházejí příznivci a odpůrci islámu? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka