Drop Out 23. září 2012 / profil: Německá post-techno scéna

23. září 2012

Často poslouchám sety a vlastní hudbu německých producentů nebo světových jmen, která do Německa za vidinou tepajících klubů přesídlila a říkám si, jestli je tamní elektronická klubová scéna dalším levelem minimalistické post-techno kultury nebo jen bohapustou nudou. Ben Klock nebo Richie Hawtin mi obvykle připadají jako ten druhý případ, u části produkce labelu Ostgut Ton uznám první možnost a pak jsou jména, která spíš než hudbu za horizontem rozvíjejí poklady importované z hnízd elektronické black music za oceánem.

Dvojice Snuff Crew z Mnichova se striktně drží zvukového rejstříku chicago house scény jejích počátků a přestože rozhodně nejsem zastáncem retro manýr, přiznám se, že ortodoxnost a jasná filozofie Snuff Crew mne uhranula. Puritánský přístup, hypnotičnost a zároveň strhující hravost jsou základními stavebními kameny Snuff Crew.

Kdybyste se ptali, kdo z německých producentů kráčí asi nejpoctivěji ve stopách detroitské špinavé analogové house scény, jednoznačně vám doporučím Motor City Drum Ensemble. To je projekt Danilo Plessowa, který se stačil ještě před tím prosadit na poli zlomených jazzových beatů jako Inverse Cinematics.

A ještě abychom se dostali také k té nové škole berlínské scény, zmíním Marcela Fenglera. Letmým poslechem by se mohlo zdát, že je jen dalším z řady německých producentů minimalistických tracků, ve kterých je úderný basskick doprovázen jediným tónem, který se osm minut pozvolna otevírá do široka díky jedinému kontroléru efektu. Ale nenechte se zmást, Marcel Fengler se mi dokázal představit také jako nápaditý producent, jehož tracky mají twist a se zvukem se nebojí pracovat až s jazzovou fantazií.

Scuba Stew – This Goes (Beef)
Tim Vita / Oliver Gehrmann – I've Got A New World (Freude Am Tanzen)
Makossa & Megablast – Soy Como Soy / Luciano Remix (International Deejay Gigolo)
Delano Smith – Wires (Sushitech)
Gerd – House / Jacob Korn Instrumental (4 Lux Black)
K-Alexi – Dragon Drums (Grasswax)
Woo York – Shuttle / MRSK Remix (Mutex)
Paul Mac – Hotel Insomnia / Marcel Fengler Remix (EPM)
Dexter – 1982 / Instrumental (Dolly)
Phil Agosta – Tribute To Detroit / Agent X Remix (KMS)
Snuff Crew – Crazy Drive (International Deejay Gigolo)
Ramon Tapia – Highway / Jus Ed Remix (We Play House)
Sergio Fernandez – Tribehouse (Blackflag)
Tuff City Kids – Begger (Unterton)
Ibex – Spiritual War (Third Ear)
Maurizio Vitiello – Yo! (Sixonesix)
Boris Werner – Goodie 2 Shoes (Soweso)
The Songstress – See Line Woman (Ibadan)
Kyle Hall – OSC2 (Third Ear)
Bilal – Luvin' / Simbad Remix (Dubplate)
Motor City Drum Ensemble – Raw Cuts #3 (Faces)
Karizma – Again (R2)
Gerd – Palm Leaves / Mr. Fingers Instrumental (Royal Oak)

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.