Drsnější a temnější. Pusťte si exkluzivně remixové album ceněné nahrávky Plastová okna kapely B4

9. červen 2020

B4, jejichž zázemí je v Lužických horách, vydali loni na podzim nahrávku Plastová okna. Deska, patřící k jejich nejpopovějším, pak letos získala cenu Vinyla za album roku. Nyní se B4 hlásí opět o slovo – na domovském labelu Polí5 jim vychází album remixů skladeb z Plastových oken, které si nyní můžete pustit v exkluzivní premiéře.

Plastová okna vznikla v komorním obsazení během dvou dnů v podkroví kulturního domu v Novém Oldřichově a k překvapení samotné kapely se jim dostalo zájmu širší veřejnosti a kritiky, což vyústilo i v ocenění za album roku cen Vinyla. Kapela, která od začátků operuje s analogovými nástroji a stále se vnímá především jako jednotka operující z okraje scény, se rozhodla Plastovým oknům opatřit nové výhledy. Oslovili spřátelené hudebníky s vizí vytvořit druhou verzi alba – mnohem temnější a drsnější.

Šance zachytit esenci Plastových oken a z nejpopovější desky z katalogu skupiny tak vytvořit ještě popovější pop, temnější psychedelii i hlubší melancholii se chopili například v Praze usazený producent Trauma, spojený s kolektivem Wrong, nebo Wim Dehaen z labelu Genot Centre. Zprávu o stavu země ukrytou v řádcích textů Plastových oken si do péče vzali například i Martin Tvrdý, Ventolin, Oliver Torr z kolektivu XYZ nebo královéhradecký ambientní hudebník Jan Kašpar, vystupující pod hlavičkou projektu Obelisk Of Light. „Zremixování“ obalu se pak ujal Radek Pokorný.

Čtěte také

Kapela B4 vznikla v roce 1998 víceméně náhodou na festivalu v Trutnově a několik let pak fungovala spíše v utajení. Už od počátku se soustředili na improvizovanou hudbu postavenou na psychedelii. Po roce 2006 nabyli podoby power kvartetu hrajícího divokou směs krautrocku, noiseu a psychedelie, zhruba v té době také vzniklo jejich nadšení pro původní nástroje ze 70. let a práci s archaickými technikami se zřetelem na specifický zvuk bývalého východního bloku. V současnosti fungují B4, jejichž jádro tvoří Tomáš Procházka a David Freudl, jako trio s klávesistou Michalem Zbořilem, nicméně studiová a živá podoba se u B4 vždy výrazně liší. Vinyla za loňský počin Plastová okna není jejich prvním oceněním, tutéž cenu obdrželi už v roce 2011 za dvojalbum Didaktik Nation Legendary Rock.  

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.