Druhý a třetí den na Eurosonicu: Za jednu show jsem se styděl, jiná mě zase roztancovala

18. leden 2019

Druhý a třetí den byl Eurosonic podle redaktora Ondry Bambase konečně v plném hudebním proudu a začalo mu přát i počasí. Přestože včera večer chvíli sněžilo a v noci se hudební fanoušci bořili nohama do namrzlé kaše, dnes nad městem září slunce. A Ondra přemohl únavu a místo odpočinku vyrazil na další koncerty.

„Snažil jsem se toho stihnout co nejvíc. Jsem rád, že jsem nakonec překonal svoji únavu a namísto chvilkového odpočinku jsem se šel podívat na vystoupení Emmy-Jean Thackray. Talentovaná trumpetistka, DJka, producentka, ale taky zpěvačka se na festivalu představila se svým kvartetem. Skvělá forma jazzu mě dokázala rozhýbat. A i když to bylo víc jazzové, podobně jako o den dřív kolektiv Kokoroko, než bych čekal, tak jsem si to užil,“ chválí Ondra svůj včerejší bod programu.

Zklamání, a dokonce pocity trapnosti v Ondrovi vyvolala naopak včerejší závěrečná show vystoupení Circus Brothers, která prý připomínala parodii na zábavné televizní estrády v hudebním podání, kde nehraje roli forma, ale pouze fakt, že melodie je natolik chytlavá, že si dokáže zanotovat i jakékoli publikum. „Když to navíc podáte v balkánském stylu s angličtinou se silným českým přízvukem, bude to znít jako milý nápad – spíš ale v očích účinkujících. Byl to hotový cirkus.“

První den na Eurosonicu: Hraje se v hospodách, divadle i kostele

Manon Meurt na festivalu Eurosonic

Redaktor Ondřej Bambas volal během dne do studia Radia Wave, aby informoval, jak festival Eurosonic probíhá a jaká je na něm atmosféra. Festival je letos zaměřený na českou a slovenskou produkci a Ondru na něm baví hlavně to, že místa koncertů jsou stejně různorodá jako samotné kapely a jejich žánry. Jeho nejoblíbenější stage je prý v městském divadle, kde se hraje naruby – koncertuje se dole v hledišti a publikum je na jevišti.

Abychom se ale vrátili k něčemu pozitivnímu – včera Ondru ještě potěšil britský rapper Ocean Wisdom, který je magazínem Complex opěvován jako „budoucnost britského hip hopu“. Ze současné hiphopové produkce je to za něj jeden z nejlepších performerů. I když například Kelvyn Colt nebo Flohio, kteří vystoupí dneska večer, dávají do koncertů víc energie a zastavit je při vyhypované show je hodně těžké, minimalistický pohybový fond Ocean Wisdoma je mu hodně sympatický. „Těším se, co dneska předvede ještě Octavian – vítěz ankety BBC Sound Of 2019,“ dodává Ondřej Bambas k hiphopové a rapové scéně.

V dnešním nabitém line-upu má večer vystoupit taky několik českých zástupců, jako je třeba zpěvačka Lenny. Floex a Tom Hodge chystají svoji show po osmé večer v Ondrově oblíbeném koncertním sále – městském divadle.

Na které projekty – hlavně ty kytarové – se náš hudební redaktor ale těší nejvíc a se kterou zpěvačkou představující temnější část programu bude dělat rozhovor, se dozvíte, když si pustíte celý příspěvek.

Pusťte si záznam z prvního dne vysílání Radia Wave na festivalu Eurosonic.

autoři: Hana Merková , Ondřej Bambas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.