Dubové okénko Prince Wilibalda představuje muže na svém místě, Dona Lettse

Don Letts je muž, který byl vždy ve správný okamžik na správném místě, DJ, muzikant, filmový tvůrce a především individualita spojující osobnosti doby a možná i neslučitelné městské subkultury. Jako šedá eminence měl vždy prsty v důležitých okamžicích hudebního vývoje nejen ve Spojeném království.

Don Letts se narodil 10. ledna 1956 v Londýně. Po bujarém dětství se kolem dvacátého roku začal často objevovat na Kings Road v Chelsea, kde v roce 1974 vznikl proslulý obchod s výstředním oblečením a deskami pod názvem Acme Attractions. Acme pod ním vzkvétal, a Letts v krámku navíc neustále djoval a jeho chod poctivě dokumentoval. Obchod Acme, který v té době navštěvovali pankáči, fanoušci reggae, pravověrní skinheads a další subkultury nespokojené s konáním tamního establishmentu, je opředen řadou legend a jedna z nich tvrdí, že tady to vlastně všechno začalo.

V tom samém období poblíž Covent Garden vznikl klub Roxy, kde se potkávala smetánka punkové scény. A právě odsud ze záznamů koncertů Generation X, Siouxsie and the Banshees, The Slits nebo The Clash, se kterými později Letts objel divoké turné White Riot, vznikl jeho první snímek The Punk Rock Movie. V Roxy do pankáčů Don Letts mezi koncerty a na afterparties pumpoval reggae, protože punk na deskách prostě nebyl.

V raných osmdesátkách se pak Letts objevoval na pódiu s několika projekty, především pak se superkapelou Big Audio Dynamite. Tady se potkal s Mickem Jonesem z The Clash a několika členy budoucích Dreadzone. Kapela neměla dlouhou životnost, ale Letts vlastně opět nastartoval něco, co postupem času změnilo obraz soudobé popmusic.

Letts je autorem řady dalších úspěšných filmů. Za zmínku stojí cenou Grammy honorovaný snímek The Clash: Westway to the World, hraný film Dancehall Queen nebo dokumentární film Punk jako životní postoj. Najdete v něm výpovědi takových osobností, jako jsou John Cale, Thurston Moore, Henry Rollins, Jim Jarmusch nebo Mick Jones, a měl premiéru na Tribeca Film Festivalu v roce 2005.

V roce 2006 mu vyšla autobiografie pod názvem Culture Clash: Dread Meets Punk Rockers a letos v lednu oslavil šedesátiny. Z jeho čtyř dětí jde v jeho šlépějích hlavně syn Jet věnující se producentsky dubstepu.

Playlist:
Bad Brains – Ragga Dub // Reggae Lounge
Bad Brains – Jah Love // Reggae Lounge
Black Rubbisa – Dubbest // Unreleased
Bill Laswell – Babylon Site // ROIR
Dub Syndicate – Stoned Immaculate // Restless Records
Dubians – Guns Ze Dub // Wuga Wuga Recordings
The Ruts – Babylon’s Burning // Virgin
Steel Leg – Haily Unlikely By The Electric Dread // Virgin
Steel Leg – Unlikely Pub // Virgin
Big Audio Dynamite // Columbia
Public Image Limited – Public Image // Virgin
Public Image Ltd. – Swan Lake // Virgin
Radical Dance Faction – Borderline // Earth Zone
Radical Dance Faction – Surplus People // Earth Zone
Brian Eno & Jah Wobble – Spinner // All Saints
Revolutionary Dub Warriors – Centenary // On-U Sound
Screaming Target – Who Killed King Tubby // Island Records

autor: Jakub Johánek
Spustit audio