Duel Diagnózy F: Hypersenzitivita očima pacienta i lékaře

24. srpen 2016

Hypersenzitivita neboli vysoká citlivost není diagnózou sama o sobě, může však doprovázet některé duševní nemoci. Jako jeden z příznaků se objevuje například u pacientů s úzkostnou poruchou, která v současné době vede žebříček nejčastějších duševních chorob. Může však být i vlastností, se kterou se člověk rodí nebo je okolnostmi nucen se jí naučit v průběhu života.

Když se o někom řekne, že je přecitlivělý, bývá to řečeno mnohdy v pejorativním kontextu. „Často slýchám, že si toho nemám všímat, že si to moc beru, že to moc prožívám. Ale já si nedokážu přikázat, abych přestala cítit. Pořád všechny ty podněty vnímám a někdy je toho na mě prostě moc,“ popisuje svůj život s hypersenzitivitou Irena. Příliš mnoho podnětů, které kolem sebe má a které vnímá, jí může působit až tělesnou nevolnost. Vedoucí lékařka Národního ústavu duševního zdraví MUDr. Jiřina Kosová doplňuje, že příliš mnoho podnětů může u úzkostných pacientů vést až k rozvoji úzkostí a zároveň, že úzkosti mohou být spouštěčem hypersenzitivity, což trochu připomíná otázku, zda bylo dříve vejce či slepice. „Ve výsledku není až tak podstatné, co bylo dříve, léčíme to stejně,“ dodává lékařka a dále v rozhovoru popisuje některé konkrétní způsoby, jak pracují s hypersenzitivními pacienty.

Vysoká citlivost Irenu určitým způsobem limituje zejména v osobním životě, ovšem naučila se hlídat si množství podnětů, kterým se vystavuje, a už si umí i říct, kdy je jich příliš a kdy se potřebuje „stáhnout do ulity“. Na druhé straně jí tato vlastnost přináší do života i něco dobrého. „Dokážu velmi rychle vycítit, jak se lidé mají, co je trápí a co potřebují, aby se mohli cítit lépe. To mi pomáhá stavět si krásné a hluboké vztahy s rodinou a blízkými. V práci poznám, kdy se blíží konflikt, vnímám zájmy a pozice oponentů a dokážu lépe vyjednávat kompromisy,“ dodává Irena.

Poslechněte si duel Diagnózy F s Irenou a vedoucí lékařkou Národního ústavu duševního zdraví MUDr. Jiřinou Kosovou o hypersenzitivitě.

Literatura:
Rolf Sellin: Hypersenzitivní lidé mezi námi - vysoká senzitivita od mínusu k plusu, Noxi, 2016

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.