Duo Space Afrika: Manchester je pořád skvělé město pro klubový život

6. listopad 2018

Jedním ze dvou zahraničních jmen na Radio Wave Stimul festivalu bude manchesterská dvojice Space Afrika, kterou tvoří dlouholetí přátelé Josh Reidy a Joshua Inyang. Letos vydali nové album, na kterém zkombinovali dub techno zvuk s experimentálním ambientem. „Jsme mladí a pořád ještě chodíme do klubů, ale zároveň si čas od času potřebujeme od všudypřítomného shonu odpočinout,“ vysvětlují, proč dali na Somewhere Decent to Live před klubovou energií přednost klidnější poloze.

V červnovém rozhovoru pro FACT magazín Space Afrika zmínili, že si pár let zpět dali slib aspoň jednou za rok vycestovat do cizí země pro načerpání inspirace. Jak se jim tenhle slib daří plnit? „Myslíme, že docela ano. Ze všeho nejvíc nás asi překvapila východní Kanada, kterou jsme v podstatě nebrali jako nějakou líheň progresivní experimentální elektroniky. Ale opak je pravdou, hlavně tedy Montreal má neskutečnou energii, silnou lokální scénu a spoustu talentů napříč žánry,“ shodují se oba Joshové, podle kterých si v Montrealu může každý najít „to své“, od ryzího undergroundu přes upbeatové styly až po noise a všemožné experimenty.

DJ set dua Space Afrika uslyšíte už tento pátek 9. 11. na Radio Wave Stimul festivalu ve smíchovské MeetFactory. Těšte se i na Daniela Averyho a HRTL Live Band.

Na jaře letošního roku vydali opět pod hlavičkou společného projektu Space Afrika novou desku. Přestože s ambientními polohami experimentovali i dříve, Somewhere Decent to Live je až překvapivě zadumanou nahrávkou. „Když jsi obklopený hektičností a vším tím shonem, tak dřív nebo později začneš vyhledávat klid. A tohle album je určitou poctou takovým místům v Manchesteru, kde člověk může vypnout a oddechnout si od všudypřítomného ruchu,“ vysvětlují Space Afrika, podle kterých přišel ten koncept v podstatě sám od sebe ve správnou chvíli. „Práce na jednotlivých skladbách pak byla daleko více intuitivní, přece jenom spolu trávíme spoustu času, známe se navzájem už opravdu dlouho,“ dodávají Joshové.

Jak se podle Space Afrika proměnila v posledních letech manchesterská klubová scéna? Čím je podle nich důležitá přítomnost online rádií, jako je londýnské NTS? Poslechněte si celý rozhovor s manchesterskou dvojicí, která letos na jaře vydala skvělou desku Somewhere Decent to Live.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.