Důvěra. Cestu po Norsku a Dánsku shrneme do jednoho slova, říkají Filip a Dominika Trčkovi

29. srpen 2018

Kontrast michelinských restaurací evropského severu a prostých krás norské přírody fungoval během třítýdenní cesty bezvadně, říká gurmánsko-cestovatelská manželská dvojice.

Třítýdenní cesta po severu Evropy, kterou Filip a Dominika Trčkovi podnikli, začala v elitních restauracích, které dnes udávají trendy ve světové gastronomii. V Kodani navštívili mimo jiné restauraci Punk Royale, kde se jídlem málem hází po návštěvnících, kaviár servíruje do dlaně a vodka se nalévá z kanystrů. „To bylo trochu překvapení, Dominika do poslední chvíle nevěděla, že tam jdeme,“ tvrdí v cestovatelské Casablance Filip Trčka. V Oslu oba dál vyhledávali špičkové restaurace, například vyhlášený podnik jménem Kontrast, a chodili za kulturou. A pak vyrazili do přírody, kde kontrastně přešli na ohřívanou turistickou stravu, od instantu po tavené sýry. „To už žádná vysoká gastronomie nebyla,“ říká s úsměvem Dominika. „Ale i na obyčejné chatě v horách v národním parku jsme dostali místního pstruha, který byl fantastický.“ O své cestě i blogovala na www.dvblog.cz

Dominika Vrkotová a Filip Trčka: Objevovali jsme medúzy, kari a další chutě JV Asie

03387775.jpeg

Dominika a Filip projeli Thajsko, Kambodžu, Laos, Vietnam a Barmu. Oba naši hosté jsou specializovaní na gastronomii, a zaměřili se v jihovýchodní Asii hodně na kuchyně a tamější speciality.

Otevřené chaty, nehlídané zboží. Panuje tam důvěra

Do národního parku Hardangervidda vpluli Filip a Dominika na lodi. Užívali si pohostinnosti chat turistické asociace DNT, které se stali členy. Otevřené chaty, které všichni po svém odchodu nechávají v dokonalém stavu, prodej ovoce a dalšího zboží u silnic bez jakéhokoli dozoru a přístup místních je oslovil. Evropský sever pro ně shrnuje slovo důvěra. Velkým zážitkem pro Dominiku, která se rozhodně neoznačuje za zkušenou horalku, byl sedmihodinový trek z 0 m n. m. z vesničky Sundall do 1 450 m n. m. na ledovec Folgefonna. „Byla to výzva, navíc na norské poměry bylo celou dobu, kdy jsme tam byli, opravdu velké horko,“ říká Dominika. Na vrcholové chatě na dvě hodiny vyčerpáním usnula, než si oba vychutnali západ slunce. Počasí bylo natolik tropické, že se lidé v Oslu i na severněji položených norských plážích koupali a veškeré oblečení proti dešti zůstalo v batozích.

Ani kapku vody z plastu!

Dominika si předsevzala, že na celé cestě nebude pít žádné nápoje z plastů. Chtěla dát své cestě i ekologický rozměr. Po celé tři týdny si žádnou vodu v plastu nekoupila a nechávala si jen doplňovat láhev, kterou měla s sebou. „Šlo to,“ povzbuzuje i ostatní. „Chci v tom pokračovat i tady v Česku.“

Poslechněte si záznam celého povídání o skandinávské cestě Dominiky a Filipa, která spojila špičky ledovců a špičky gastronomie! Záznam cestovatelské Casablanky doplňuje i poslední díl audioblogu Lukáše Venclíka z trabantí cesty Dana Přibáně a spol. z Indie domů.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.