Dva fousáči jako první Češi v historii reprezentovali Česko v balonovém Poháru Gordona Bennetta

24. září 2017

„Byla to sranda, ale občas nám i pěkně zatrnulo,“ říká Aleš Vašíček, člen první české posádky, která se kdy zúčastnila Poháru Gordona Bennetta, kde soutěží plynové balony.

Vítězem je ten, kdo doletí nejdál. Z jeho země se pak další ročník závodu startuje. Start letošního ročníku se odehrál ve Švýcarsku. Hlavní pilot Honza Smrčka a jeho kolega Aleš Vašíček se dali dohromady jako „Dva fousáči v balonu“, aby napravili fakt, že Češi se závodu pořádaného od roku 1906 ještě nikdy nezúčastnili. „V jednu chvíli jsme si připadali i jako ti hrdinové filmu Kokosy na sněhu, prostě úplní nováčci. Byla to sranda, ale občas nám i pěkně zatrnulo,“ říká Aleš Vašíček. „Měli jsme velký respekt z toho, že se startuje pod Alpami. Kdyby vítr foukal opačným směrem, museli bychom rychle nastoupat do výšky až 5 000 metrů a letět mrazivou nocí nad horami,“ líčí předstartovní přípravy.

Pocity českých patriotů ve vzduchu a přistání na polském poli s mrkví

Dva fousáči startovali za doprovodu české hymny od pořadatelů. O pocitech posádky nad Bodamským jezerem píše Honza Smrčka na blogu. „Měsíc svítil jak o život, 300 km za námi, nad námi modré šero, pod námi černo a z toho svítilo to jezero! To byl kýč jak rýč!!!! To se asi nedá popsat…“ Strach oba piloti cítili při těsném nočním setkání jejich balonu s velkým dopravním letadlem i a nad ránem museli zvládnout manévry ve vzduchových proudech nad Šumavou. Aleš Vašíček nezakrývá v Casablance dojetí ze svítání nad Českem a přibližuje s nadhledem i přistání na poli s mrkví u polské Vratislavi.

Nakonec v Poháru Gordona Bennetta 2017 zvítězili Francouzi, kterým se podařilo trefit cestu do úzkého koridoru mezi běloruským a kaliningradským vzdušným prostorem, kam balony nesměly. Vítězná posádka zvládla 1 800 km, Češi urazili za 22:30 hodin 1 079 kilometrů, čímž si vysloužili 13. místo a stanovili český rekord v doletu (plynovým) balonem.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka