DVA: Občas mě láká promluvit naší řečí třeba na úřadě

5. březen 2014

Řekl na úvod rozhovoru Honza Kratochvíl z královéhradecké formace DVA. Do studia odpoledního On Airu přišel spolu s manželkou a druhou polovičkou kapely Bárou představit a zahrát z nového alba, které je nazvané podle amerického města Nipomo.

„My jsme ho ani nenavštívili, jeli jsme kolem cedule a hrozně se nám líbilo to slovo,“ rozkrývá genezi názvu desky Bára a souhlasí, že album Nipomo je vlastně takový atmosférický deník jejich nedávné cesty po Spojených státech. Z té si dvojice přivezla zážitky, které pak na chalupě promítli spolu se zvuky domova na novou desku. Tu pokřtí 27. března v Pardubicích a pak budou koncerty pokračovat napříč Českou i Slovenskou republikou. Krom alba ale stíhají taky chystat zvuk k nové počítačové hře, což jim, jak už se v minulosti výrazně ukázalo u Botaniculy, hodně svědčí.

Ochutnat zaoceánskou dálku umožnili DVA přímo ve studiu, když zahráli dva songy z nového alba, které je momentálně v hledáčku RW v rubrice Deska týdne. Samozřejmě jsme si nenechali ujít příležitost a natočili je přímo při činu. Koukněte a poslechněte, nakolik si vlastní řeč žádá speciální artikulaci.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.