Dvorana zvrhlosti. Vybrali jsme pět nejnakažlivějších písní všech dob

24. březen 2020

Žijeme v době virové, s tím nic nenaděláme. Fanoušci popu nicméně moc dobře vědí, že i populární hity se vlastně šíří trochu jako infekce – melodie vlezou posluchačům do hlavy a nechtějí pryč. Pořád si je musíte zpívat a v nejhorším s nimi nakazíte i příbuzné a přátele. Abychom si trochu odlehčili od vážných témat, vybrali jsme podle nás 5 nejnakažlivějších písní všech dob. Kdo se odváží do nebezpečné oblasti zamořené žvýkačkovými popěvky, vlezlými slogany a nablblými rytmy?

5. Aqua – Barbie Girl (1997)

Devadesátkový eurodance je místo, které se vyznačovalo pokročilou viralitou. A debilitou. Ze záplavy cheese“ melodií vystupuje hit švédské skupiny Aqua z roku 1997. Barbie Girl má kromě stupidní melodie i trochu strašidelný sexuální podtext – zpěvačka Lene Nystrom v roli panenky slibuje posluchačům: „Můžeš se dotknout, můžeš si hrát, když řekneš, tak budu tvá.“ Firmě Mattel vyrábějící skutečnou Barbie se píseň moc nelíbila a Aqua zažalovali, ale soudce kauzu smetl ze stolu jako nesmysl. Kéž bychom, my pamětníci, mohli udělat něco podobného s našimi vzpomínkami na ni.

4. The Beatles – Ob-La-Di, Ob-La-Da (1968)

Ani legendární Beatles nejsou úplně bez viny. Ve své diskografii mají samozřejmě spoustu nakažlivých, a proto populárních písní, jen jedinkrát ale překročili hranici, za niž už se neměli dostat. Hranici dobrého vkusu. Pitomoučký popěvek Ob-La-Di, Ob-La-Da napsal Paul McCartney jako pokus o to udělat jamajské ska, výsledek ale spíš zní jako mučící nástroj do Guantánama. John Lennon prý píseň nenáviděl, na Bílé dvojalbum ji ale McCartney prosadil jako kontrapunkt k avantgardní kompozici Revolution 9. Jako singl v USA a Británii ji kapela vydat odmítla, přesto se – trochu proti jejich vůli – stala hitem ve zbytku světa. Když v roce 2012 pořádal deník Daily Telegraph anketu o nejhorší píseň Beatles, skončila Ob-La-Di, Ob-La-Da na druhém místě. Právě za Revolution 9.

3. Pinkfong – Baby Shark (2019)

Autoři vlezlých dětských písní budou mít v pekle nejspíš vyhrazené speciální místo. Pokud jste někdy měli doma předškolní děti, určitě souhlasíte. Vloni touto dobou museli rodiče přežít nápor korejského virálního hitu, nebo možná spíš ušního viru Baby Shark. Stojí za ním korejská společnost Pinkfong vyrábějící vzdělávací obsah pro YouTube. Animované video využívající starou dětskou říkanku má děti učit jména rodinných příslušníků a lásku k nim, byť si dovedu představit, že leckterého dospěláka musí nutně přivést k šílenství. Baby Shark má na YouTube už skoro pět miliard přehrání. Tomu říkám nákaza.

2. Spice Girls – Wannabe (1997)

V roce 2012 se manchesterské Museum of Science and Industry pustilo do hledání nejnakažlivější popové písně. Průzkumu přes speciální webovou stránku se účastnilo 1200 lidí a vítězně z něj vyšla skladba Wannabe od Spice Girls z roku 1997. Lidé ji poznali v průměru za dvě sekundy a 29 setin. Těžko říct, jestli je to pro slavnou dívčí kapelu z devadesátek pocta nebo spíš ostuda. Možná vlastně obojí, hranice mezi hitem a ušním červem je velmi tenká.

1. Axel F – Crazy Frog (2005)

Vezměte virální hit z prehistorického internetu, v němž muž imituje zvuk motoru, a spojte ho s brutálním eurodanceovým remixem osmdesátkové melodie a odpudivým žabákem generovaným CGI. Dostanete Crazy Froga – animovanou postavičku, o níž řekne vše, že se původně jmenovala That annonying thing – ta otravná věc. A jméno rozhodně nelhalo, hit Crazy Frog je otravnější než vyrážka a nakažlivější než koronavirus. Už jste si oddechli, že jste na tuhle píseň zapomněli? Tak to asi nebudete rádi, že vám ji připomínáme.

Co vzkazuje Barbie v písni skupiny Aqua? Proč John Lennon nenáviděl Ob-La-Di, Ob-La-Da? Kde se vzal virální hit Baby Shark a co je „ta otravná věc“? Poslechněte si, které písně v historii popu považujeme za nejnakažlivější.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.