Dying Passion na nové desce pozorují lidstvo z vesmíru. Je to překvapivě optimistický pohled

3. březen 2022

„Hlavně nezůstat na stejném místě.“ Dying Passion začali jako plnokrevná doom-metalová kapela, ale stopy melancholie byly v jejich hudbě patrné od začátku. Přes inspirace v prog rocku se dostali až k současnému zvuku, který definuje nejen nezaměnitelný hlas zpěvačky Zuzky Jelínkové, ale i záliba v klenutých písničkách, které vypráví komplexní příběhy.

Nahrávce Skylor předcházela dosud největší pauza v diskografii šumperské kapely, důvodem může být určitě vznik nové kapely Elbe, ve které se Standa Jelínek potkal s Martinem „Spacoshem“ Peřinou, který má vliv i na aktuální zvuk Dying Passion. Vznik Elbe ale Dying Passion nijak neohrozil, naopak kapele dodal nové impulsy a energii.

„Možná bychom se vešli do jednoho autobusu,“ říká Zuzka o okruhu fanoušků kapely, která našla svou estetiku, z níž na posledních albech výrazněji nevybočuje. O podobné spřízněnosti svědčí i výběr parťáků na turné – na to totiž v příštích týdnech vyrazí po boku Silent Stream of Godless Elegy. Je opravdu vše tak při starém, jak se zdá? Anebo platí tvrzení o neochotě stát na místě?

Devátá deska Dying Passion poprvé na Radiu Wave. Rozhovor s nimi o tom, zda jsou proroky na domácí šumperské scéně, o nejistých vodách hudební (sebe)propagace a lajkujícím panu starostovi.

Spustit audio