Dýně škodí ježkům a na dealera se v Brně stála fronta. To jsou nej zprávy minulého týdne

4. listopad 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější jednohubky ze zpravodajské výlohy. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu zajímalo, jak si vědci odpověděli na otázku, proč po kafíčku chodíme často na velkou. Podle studie z roku 1998 šálek kávy stimuluje stahy tlustého střeva podobně jako jídlo obsahující tisíc kalorií.

Zuzanu šokovala zpráva o tom, že jedna britská charitativní organizace vyzývá lidi, aby po Halloweenu nevyhazovali dýně do volné přírody. Oblíbená podzimní ozdoba totiž může být smrtelná pro ježky.

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Brna: na dealera pervitinu si tam došlápli policisté. S překvapením zjistili, že obchodník s omamnými látkami svůj nekalý byznys nijak neskrývá a na jeho zboží se stojí fronta.

Je mezi transparentním chováním dealera, ježky ohroženými tykvemi a záhadou projímavé kávy nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.