Echo Jiřího Špičáka s Belbury Poly a Pye Corner Audio

Echo jsme tentokrát věnovali dvojici anglických producentů, kteří se dlouhodobě pohybují v prostředí unikátního labelu Ghost Box. První z nich, Jim Jupp, který vystupuje hlavně jako Belbury Poly, tuhle malou značku dokonce spoluvlastní. Ten druhý, Martin Jenkins aka Pye Corner Audio, je o poznání tajemnější.

Sám sobě říká Hlavní technik a se svými posluchači hraje oblíbenou hru na skrytou identitu. Přestože Belbury Poly a Pye Corner Audio vydali několik desek na stejném labelu, jejich hudba je formálně velmi odlišná – spojuje je mysteriozní atmosféra a především láska k viktoriánské Anglii a tamnímu folkloru.

Pye Corner Audio se ve své tvorbě, která kromě dlouhohrajících desek čítá především nespočet splitů a sedmipalců, věnuje archaickým podobám poslechového techna. Velkou měrou do něj ale přisypává obstarožní syntezátory, takže místy jeho hudba evokuje třeba kultovní skotské duo Boards of Canada nebo producenta Coma Truise.

Zvukový arzenál Belbury Poly je trochu širší – kromě infantilních elektronických instrumentálek a samplů dětských říkanek občas zabrousí i do čistokrevného psychedelického folk rocku nebo ambientu, ze kterého jsou na první poslech cítit skotské mokřady. V Echu Jiřího Špičáka jsme si kromě ukázek z jeho sólových desek hráli i track, který Belbury Poly vyprodukoval ve spolupráci s Moon Wiring Club.

Playlist:
01 Pye Corner Audio – Vorticism (Superstitious Century, Boomkat Editions 2013)
02 Pye Corner Audio – End Of All Eras (Superstitious Century Boomkat Editions 2013)
03 Pye Corner Audio Transcription Services – Recrypt (Black Mill Tapes Volume 2: Do You Synthesize?, Pye Corner Audio Transcription Services 2011)
04 Belbury Poly – Geography (The Belbury Tales, Ghost Box 2012)
05 Belbury Poly – A Year And A Day (From An Ancient Star, Ghost Box 2009)
06 Belbury Poly & Moon Wiring Club – Portals And Pararells (Youth And Recreation, Ghost Box 2010)
07 Belbury Poly – Scarlet Ceremony (The Owl’s Map, Ghost Box 2006)
08 Belbury Poly – A Pilgrim’s Path (The Belbury Tales, Ghost Box 2012)
09 Pye Corner Audio Transcription Services – Transmission Four Crooked Hill (Black Mill Tapes Volume 2: Do You Synthesize?, Pye Corner Audio Transcription Services 2011)
10 Belbury Poly – A Thin Place (The Willows, Ghost Box 2004)
11 Belbury Poly – Green Grass Grows (The Belbury Tales, Ghost Box 2012)
12 Pye Corner Audio – A Door In The Dry Ice (Sleep Games, Ghost Box 2012)
13 Pye Corner Audio – The Black Mill Video Tape (Sleep Games, Ghost Box 2012)
14 Belbury Poly – Farmers Angle (The Willows, Ghost Box 2004)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio