Ed Sheeran na druhém albu jen klepe na dveře dospělosti

11. červenec 2014

V Británii se v první třetině nové dekády vrátila móda obyčejných kluků s kytarou a tváří této vlny je písničkář Ed Sheeran. Hvězdu ze zpěváka, který začínal jako pouliční busker, udělaly rozhlasové stanice, které donekonečna otáčely jeho balady The A Team a Lego House. Jeho debutu + (2011) se po celém světě prodalo patnáct milionů kusů. Na svém druhém albu, nazvaném pro změnu znaménkem pro násobení (tedy anglicky multiply), se Sheeran pokouší zaútočit na zámořské hitparády a znásobit tak ještě počty svých fanoušků.

Odhodlání Eda a jeho labelu následovat americký úspěch Adele nebo Coldplay nezná mezí – Sheeran strávil loňský rok na tour s countrypopovou star Taylor Swift a desku s ním natáčeli áčkoví producenti Rick Rubin, Benny Blanco a Pharrell Williams. S ním Ed Sheeran stvořil první singl z desky Sing, který doputoval na britské číslo jedna, míří do zámořské Top 10, a bude tak jedním z letních hitů. Transformace stydlivého antihrdiny v sebevědomého lamače dívčích srdcí je maličko nucená, nicméně komerčně úspěšná. Nelze si ale nevšimnout, že sériový hitmaker Pharrell jen zkopíroval svůj vlastní podklad z dvanáct let starého hitu Like I Love You od Justina Timberlakea. V klipu k Sing hraje Sheeranovu roli loutka, což je celkem pěkná metafora jeho působení v hudebním průmyslu. I tak je ale Sing nejlepší track desky, hlavně proto, že je v něm více Pharrella než Sheerana.

Multiply je jeho druhá deska, tudíž se tu musí nutně operovat s pojmy, jak jsou těžký život se slávou nebo autorské zrání. Obojí tady ale funguje jen jako nálepka – konflikty jsou jak z večerníčků a progresivita je hraná a plně v rukou producentů. V první polovině desky ještě převládají skladby s ambicemi posunout Sheeranův zvuk – Bloodstream je mix drum'n'bassu Rudimental a poprockových kýčařů Snow Patrol, na jiných místech zkouší Edáček rapovat v duchu The Streets. Jenže tyhle žánrové veletoče ještě podtrhují fakt, že Sheeran kromě své image obyčejného kluka vlastně nemá žádnou osobnost. Nekonečný zástup unylých balad s kytarou z druhé půlky desky alespoň nepůsobí tak vykalkulovaně. Ne snad že by to ale nějak ulehčilo jejich poslech.

Britský písničkář Ed Sheeran zní na Multiply jako někdo, kdo klepe na dveře dospělosti, ale místo toho, aby opravdu vstoupil dovnitř, radši vezme fixu a nakreslí na ně několik prostřelených srdíček. Multiply je tak deska zajímavá hlavně jako diagnóza současného rádiového popu, který je posedlý obyčejností. Průmysl udělá hvězdu z náhodně vybraného kluka nebo holky z ulice a pak moc neví, co s nimi dál. Něco zachrání špičkoví producenti, ale lidově řečeno: kde nic není, ani smrt nebere.

03163279.jpeg

Hodnocení: 40 %
Ed Sheeran – x (Asylum Records / Atlantic / Universal)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.