Eliška Hašková Coolidge: Trump má trošku hrubý výraz, to ale neznamená, že bude špatným prezidentem

7. prosinec 2016

ROZHOVOR. Eliška Hašková Coolidge, oceněná titulem Úspěšná česká žena ve světě, založila v Bílém domě „Kancelář prezidentských zpráv” a osmnáct let pracovala jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů.

Otázky pokládal moderátor Michael Rozsypal

Donald Trump telefonoval s prezidenem Milošem Zemanem, podle vyjádření Hradu pozval nově zvolený americký prezident Miloše Zemana do Bílého domu. Nebylo diplomatické faux pas, když český prezident ještě před volbami podpořil kandidáta Donalda Trumpa?

Nemyslím si, že je to faux pas. Dělá se to teď dost běžně, že vůdce národa podpoří druhého. Nevidím v tom žádný diplomatický trapas.

Trump mu prý během telefonátu za podporu poděkoval. Budou teď vztahy mezi těmito dvěma politiky nadstandardní?

Donald Trump má tři děti, které mluví plynně česky, jsou napůl Češi jako já nebo moje dcera. Ty ho povedou k tomu, aby na nás nezapomněl.

Jak se díváte na to, že prezident Miloš Zeman po volbách telefonicky mluvil s první manželkou Trumpa Ivanou, a řekl, že by si přál, aby byla právě ona velvyslankyní?


Celá americká kampaň byla tak strašně nastavená na jednu stranu, nebyla tam žádná bilance, že mě to mnohokrát velice znechutilo. Když jsem se dívala na CNN, tak jsem žasla, že při žádném vyjádření tam nebyly zastoupeny dvě strany

K tomu se nechci vůbec vyjadřovat. To je věc, která je k rozhodnutí na americké straně. Je to více, než jenom rozhodnutí, protože to musí procházet Senátem, je to celá procedura, která tomu rozhodnutí předchází. Tam to prezidentovo vyjádření nevidím jako standardní.

Stejně tak prezident představil v USA Hynka Kmoníčka a vyjádřil se tak, že by měl být příštím velvyslancem České republiky ve Spojených státech. Kmoníček ale ani nemá souhlas americké strany. Není tohle za hranou dipolmatických zvyklostí?

Jsme v jiném světě, dřív to nebylo takto veřejně publikováno. Ale nevidím v tom velký problém, je to jenom přání. Jestli se uskuteční, záleží v každém případě jen na druhé straně. Jak tady, tak tam.

Takže si musíme zvyknout na nový druh komunikace v rámci diplomacie?

Já si myslím, že už jsme dost si zvykli. Celá americká kampaň byla tak strašně nastavená na jednu stranu, nebyla tam žádná bilance, že mě to mnohokrát velice znechutilo. Když jsem se dívala na CNN, tak jsem žasla, že při žádném vyjádření tam nebyly zastoupeny dvě strany.

Předvolební kampaň v USA byla podle vás tedy nevyvážená?

Velice nevyvážená ve prospěch Hillary Clintonové. Je úplný zázrak, že to Trump překonal a vyhrál. Nedávno se k tomu vyjádřil budoucí ministr obchodu a řekl, že po dlouhé době je tu celá struktura vlády, která se obětuje službě státu. Služba státu a služba veřejnosti, ty byly v Americe vždycky svaté. Láska k penězům nikdy nepřesáhla lásku k vlasti. Peníze sice hrají velikou roli, ale nikdy ji nehrály tak velikou, jakou ji hrály tentokrát. Je úžasné, že byl Donald Trump s nejméně penězi zvolen.

Neobáváte se toho, že u Donalda Trumpa převáží láska k penězům lásku k vlasti?

Absolutně ne. On už naopak dosáhl nejvyššího stupně úspěchu ve své byznysové kariéře. Teď je na čase, aby po tom, co už toho dost dokázal, dával nazpátek tomu národu, který mu to umožnil. V takové pozici ho vidím.

Dodejme, že Donald Trump několik let neplatil daně a nezveřejnil svá daňová přiznání.

To není pravda, to je zjednodušení věcí, které pochází z médií a není k němu fér. On platil statisíce, miliony dolarů v daních, protože zaměstnával lidi. On využil díry v daňovém zákoně, které využije každý podnikatel. Když je to legální, tak to podnikatel může udělat. Jak se ale jednou stane státním úředníkem, musí oddělit zisk od státní služby. To v poslední době zahynulo a k tomu se musíme vrátit.

Vy vidíte naději, že se k tomu teď ve Spojených státech vrátí?

Ano, velikou, protože každý člověk, kterého si zvolil do svého kabinetu je někdo, kdo už něco udělal a teď se chce věnovat státní službě. A je užasné, že se Donald Trump v tom daňovém zákoně tak dobře vyzná, takže bude umět zavřít dveře, které on sám využil, aby ten stát byl zveleben.

Takový pytlák hajným.

Hlavně chytrý člověk, který splnil každý úkol, který si v životě dal. Je v něm úžasná sebekázeň, umí se regulovat.

Některé jeho výroky na sebekázeň moc nevypadají.

To je něco jiného. Ale když si něco usmyslí, tak to udělá. A ty výroky spíš popichují a dávají šanci lidem, aby se pustili do debaty. To je demokracie.


Vy svět berete jako černobílý, ale on není černobílý, on je šedivý. Právě ta černobílost nás vede k problémům. My musíme mít otevřenou mysl a vžít se do argumentů jiných lidí a pochopit je.

To jsou výroky, ale k činům - Donald Trump už stihl spoustu svých předvolebních slibů přehodnotit. Například řekl, že nebude iniciovat stíhání proti Hillary Clintonové v emailové aféře...

To neřekl.

Řekl to pro New York Times.

Mícháte dvě věci. On řekl, že on nebude, což neznamená, že to FBI nebo někdo jiný nebude vyšetřovat. Řekl, že on sám to nebude iniciovat.

Což v kampani řekl, že bude.

To taky zrovna neřekl.

Řekl, že když bude prezidentem, Clintonová bude ve vězení.

Já bych ho tak nebrala za slovo. Kampaň je úplně jiná, než realita.

To znamená, že kandidát může v kampani říct cokoliv, aby se dostal do Bílého domu?

Ne říct cokoliv. On dal v kampani směr toho, co chce dokázat. A směr nejsou detaily.

A nemění teď ten směr? Když například připustil lidský vliv na golbální oteplování, který předtím jasně popíral.

Nezměnil názor, to jádro tam pořád je. Řekl jen, že tam možná maličko nějaká spojitost je, ale to neznamená, že se vzdal toho názoru. Vy svět berete jako černobílý, ale on není černobílý, on je šedivý. Právě ta černobílost nás vede k problémům. My musíme mít otevřenou mysl a vžít se do argumentů jiných lidí a pochopit je.

Vadí vám jako odbornici na etiketu výroky Donalda Trumpa na adresu žen, menšin, postižených a podobně?

Tisk velmi dobře pracoval na tom, aby jeho nepřijatelné výroky nalezl a zkroutil je. Když někdo něco řekne před dvanácti lety, kdy měl úplně jiný náhled na věci než dnes, není to nic krásného. Ale není to důvod k pochybám o tom, jestli bude jako prezident USA úspěšný.

Takže se podle vás dokáže odstřihnout od minulosti a že jeho vulgární výrazy na adresu žen, které on sám označil za pánské řeči v šatně, jsou prostě minulostí?

To patřilo jiné části jeho života. Pokud bude rozumný, tak to nebude mít místo v jeho budoucím životě. Podívejte se na ty děti - kdo dovede vychovat pět dětí, čtyři z nich z jiných manželství, které se mají rády, podporují tátu? Jsou normální, inteligentní a dokonalí, je to úžasná rodina. On má trošku hrubý výraz, to ale neznamená, že bude špatným prezidentem. Naopak, je to razantní čověk, který co si usnese, tak to bude.

Poslechněte si celý rozhovor s Eliškou Haškovou Coolidge ze záznamu.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.