Elvis vám rozvlní pelvis! Opulentní biopic o králi rock’n’rollu je odzbrojující mistrovské dílo

24. červen 2022

„Vem si věci a odejdi!“ cituje Aleš slova, se kterými vyhodili rodiče syna z domu na Pardubicku. „Odmontoval okna a šel,“ doplňuje rozuzlení příběhu lakonicky. „Přesně takhle probíhal můj odchod z domova v devatenácti, já jsem si nicméně vzal hrnce,“ vzpomíná Vítek, který s mužem soucítí a přeje mu hodně štěstí při instalování oken do nového bydliště. Jaké životní nástrahy potkaly v mládí vás? A co teprve Elvise Presleyho? To můžete aktuálně zjišťovat v kinech.

„Už mi cuká v pánvi!“ hlásí Tomáš Stejskal, jak s ním mávají vzpomínky na velkolepou novinku režiséra Baze Luhrmanna, kterého Aleš považuje za mistra spektakulárních blockbusterů a fanatika detailu. Jak si poradil s divácky hodně oblíbeným trendem biografických snímků, navíc o samotném králi rocknrollu?

Z filmu Elvis

„Nakopl to! Rozhodl se zfilmovat Elvise jako mýtus, jako koncept, myšlenku. Nechtěl moc psychologizovat ani se v něčem moc vrtat, tohle je film ze zlata a ještě tě praští zlatou cihlou po ksichtě. A funguje to!“ rozplývá se unešeně Tomák. „Už například v jedné z úvodních scén, kde vidíme nejen zrod hvězdy, ale i změnu hudebního paradigmatu: lidi poprvé slyšej rock’n’roll a Luhrmann to režíruje tak, že prostřihává Elvisův růžovej hejbající se rozkrok s obličejema fanynek. Jinde by to mohlo bejt lascivní a nevkusný, ale tady je to velkolepý a neskutečný, skoro mistrný,“ vyčerpává snad všechna slova chvály.

„Masivní jízda! Není to biopic, ale spíš pohádka udělaná ve strhujícím stylu. Luhrmannovo mytizování a svobodný nakládání s fakty mi tam hrozně sedlo,“ neskrývá radost Aleš, který má jinak do fanouška režiséra snímků jako Moulin Rouge nebo Velký Gatsby opravdu daleko. „Elvis tam není nikdy tlustej a to je, myslím, velmi správně!“ uzavírá spokojeně.

Jak si poradil s rolí ikonického idola doposud téměř neznámý herec Austin Butler? Odnaučí se v osobním životě mluvit jako Elvis? A ve kterém dalším připravovaném velkofilmu se na něj můžeme těšit? Jak Aleše poznamenala čtyřdílná sektářská „true life horror“ série Netflixu Keep Sweet: Pray and Obey? Co by Tonda řekl o nejnovějším pokračování Toy Story Rakeťák, kdyby býval byl slyšet? Co (ne)pěkného si Vítek myslí o filmu Spiderhead od režiséra fenomenálního nového Top Gunu? A jak Čelisti vzpomínají na zrestaurovanou klasiku Nenávist režiséra Mathieua Kassovitze, která nastartovala kariéru Vincenta Cassela? Dozvíte se v záznamu vysílání!

Spustit audio