Emika – dubstepová fúze s českými kořeny

17. říjen 2011

Postupná fúze dubstepu s popem se zdá být definitivně ukončená. V době, kdy s dubstepovými beaty koketuje i Britney Spears, se není čemu divit. Tohle přirozené propojování má ale i své světlé stránky – čím dál tím častěji se totiž vynořují hudebníci, kteří umí z kombinace popu a dubstepu vytěžit zajímavou a originální hudbu. Mladá anglická producentka a zpěvačka Emika, jejíž eponymní novinka obsadila Desku týdne, k nim rozhodně patří.

Hudebnice s českými kořeny vyrůstala v Bristolu, kde nasávala klubovou atmosféru plnou drum'n'bassu a aktivně se účastnila tamních parties. Zároveň ale studovala i klasické piano a kompozici. Na svůj první laptop a hudební programy si našetřila v době, kdy brigádničila jako servírka. Svoji hudební odyseu načatou na ostrovech poté usměrnila do Berlína, kde se znovu velmi živelně zapojovala do tamější klubové scény. Podle jejích vlastních slov jí nejvíc učaroval klub Berghain: „V Berghainu bylo všechno temné a intenzivní." Silný inspirační zdroj. Právě v Berlíně začala experimentovat se zvukem, nahrávala field recordings a tvořila si z nich vlastní bohatou knihovnu samplů, kterou pak dávala k dispozici berlínským DJům. V té době začaly její četné kolaborace s ostatními producenty. Emika za poslední dva roky nahrála několik singlů a spolupracovala s takovými jmény, jako jsou Pinch, Kryptic Minds, Paul Frick nebo My My.
Celý profil Emiky najdete v Databázi interpretů.

02459582.jpeg

Rubriku Deska týdne sledujte každý všední den v 10:40, kompletní souhrn si pak můžete poslechnout v sobotu od 17:00 v pořadu Stopáž.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.