Emoce na transparentu: Komplex o Rosalíi, která aktualizuje flamenco a překládá ho mileniálům

23. leden 2019

Do Komplexu přišel milovník vášnivých španělských emocí, pravidelný návštěvník barcelonského festivalu Primavera a šéfredaktor časopisu Full Moon Michal Pařízek. Hlavní téma tak bylo jasné – katalánská hvězda Rosalía, která loni natočila jednu z nejoslavovanějších desek a pomohla dostat latinské vibes do globálního popu. Kromě „Rihanny flamenca“ jsme ale mluvili třeba i o skvělé debutové desce českého projektu Margo.

„Rihanna flamenca“ je samozřejmě hodně přestřelená novinářská zkratka, o zpěvačce jménem Rosalía se ale mluví opravdu hodně a můžeme čekat, že její sláva bude dál růst – důkazem toho je třeba její hostovačka na aktuální desce Jamese Blakea. Kde se vzala taková vlna zájmu o španělsky zpívající hudebnici, která aktualizuje zvuk flamenca a zasazuje ho do současného kontextu? „Mě hrozně baví to překvapení. Celou dobu jsem si myslel, že je Rosalía jedna z latino hvězdiček, ale ono je to úplně jinak, ty kořeny jsou daleko hlubší. Není tam žádné popové pozlátko, které by se vezlo na vlně znovuobjeveného latino popu,“ říká o Rosalíi šéfredaktor časopisu Full Moon Michal Pařízek. „Rosalía říká, že dřív poslouchala Beyoncé a Justina Timberlakea, pak ale na jednom parkovišti slyšela z autorádia hudbu Camarona De La Isla, slavného flamenco zpěváka sedmdesátých a osmdesátých let, a to jí úplně změnilo život,“ dodává Michal.

„Dneska frčí latino hype, který Rosalíi určitě pomáhá, kdyby přišla před deseti lety, před streamingovou dobou, tak to určitě nebude tak velká věc. Těžko by se to dostávalo k posluchačům, kteří ji dnes často objevují díky playlistům na streamingových serverech,“ říká Michal Pařízek. „Rosalíi zároveň pomáhá určitá kontroverze, která se objeví vždycky, když tradiční flamenco zasáhnou nějaké vnější vlivy. Je to hodně puristický žánr. Rosalía do flamenca poměrně přirozeně dostala spoustu současných prvků, což je samozřejmě pro dnešní publikum hodně zajímavé,“ dodává Michal.

Kde se v klipech Rosalíi berou kamiony a motorky a proč je jedním z nejpopulárnějších rapperů současnosti Portoričan Bad Bunny? A co si náš host myslí o debutové desce české zpěvačky Margo? Pusťte si celý Komplex!

Playlist:  

Deerhunter – Plains (4AD 2019)
James Blake – Barefoot In The Park ft. Rosalía (Polydor 2019)
Rosalía – De Aqui No Sales (Sony Music 2018)
Rosalía – I See A Darkness (Universal Music Spain 2017)
Camaron De La Isla – La Leyenda Del Tiempo (Universal Music Spain 1979)
Bad Bunny – La Romana (Rimas Entertainment 2018)
Margo – The Fascinating Life Story of Tsar Nicholas and What Happened to Our Interpolitical Friendship (Bad Names 2018)
Margo – Skyla, the Appalachian Girl who I Hitchhiked with on the Way from a Music Show and Who Made Me Truly Appreciate Affordable Healthcare System (Bad Names 2018)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.