Emoce stranou, vaše rodinné filmy jsou historicky cenné kulturní dědictví celé společnosti

12. říjen 2016

Třetí ročník projektu Home Movie Day vrcholí v kině Ponrepo 15. října projekcí amatérských rodinných filmů. Takové snímky Národní Filmový Archiv digitalizuje a uchovává pro další generace, vy se tak můžete svým příspěvkem podílet na mapování historie.

Hlavním zájmem NFA je archivace a digitalizace filmového materiálu. Postupně sice bude potřeba zohlednit i historicky cenné materiálny třeba na VHS kazetách, zatím ale ve sbírce převládají filmové cívky. „ Máme bohatou zkušenost s archivací filmového materiálu, ale zkušenosti s digitálními daty teprve získáváme, “ říká Jiří Horníček. Dobové vymezení snímků určených k archivaci se přirozeně filtruje už tím, že od přibližně 90. let, se pro rodinné filmy nepoužívá analogový proces. Důležitost filmových záběrů napříč celým 20. stoletím vidí NFA hlavně v záznamu dobových exteriérů a interiérů, včetně třeba oblečení, ideální jsou pak časosběrné snímky zachycující období třeba několika desítek let.

„Za zmínku stojí jedna z akvizic poslední doby, máme snímky filmaře Elmara Klose, držitele Oscara za film Obchod na korze, které nám daroval jeho syn. Záznam je ze třicátých let ze Zlína, objevují se tam významné osobnosti tehdejšího baťovského studia jako Alexander Hackenschmied nebo producent Ladislav Kolda, “ dodává Jiří Horníček, který zároveň chápe i silný vztah případných dárců k danému osobnímu materiálu.

„Úplně chápu, že ta emocionální vazba na ten rodinný materiál je tak silná, že si ho lidé chtějí nechat doma. Po nějaké době se ale člověk často rozhodne, že nám materiály svěří. Když se s dárcem dohodneme, pořizujeme digitální přepis, kterým disponujeme, i když film nakonec zůstane u něj.“ V ideálním případě ale v NFA zůstane originální filmový materiál, aby mohl být uložen v podmínkách, které mu umožní co nejdéle přežít.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.