Emocionální ozvěna 80. a 90. let v současném hardcoru. Nové desky vydali Thrice nebo Praise

30. červen 2022

Když na začátku roku odhalilo kultovní hardcore/punkové vydavatelství Revelation Records (stojí např. za nahávkami Gorilla Biscuits, Sick of It All nebo Rage Against the Machine) plán na první polovinu roku, figurovalo v něm i jedno velmi zajímavé jméno – Praise. Kompletně straight edge kapela, která už funguje celou jednu dekádu a na svém kontě má mimo jiné i dvě alba na React! Records záhy vypustila první singl.

Nově vydaná skladba jasně předznamenala ještě větší příklon k emocionálnímu hardcoru 90. resp. 80. let, zejména pak kapelám z Dischord Records, jako např. Rites of Spring nebo Dag Nasty. Praise tak reprezentují současnou vlnu amerických hardcorových kapel, které jsou silně inspirovány právě tímto obdobím, ale zároveň mu vtiskávají specifickou a unikátní energii, která je zcela ukotvena v současnosti.

To ostatně podtrhuje i velmi zajímavý grafický koncept alba, který má na svědomí zpěvák Andy, jinak jeden z nejrespektovanějších grafiků a designerů na scéně, jehož služeb využívá stále více spřízněných kapel. Patří mezi ně i Turnstile. A když už jsme u Turnstile, jejich bubeník Daniel hraje právě i v Praise.

Velmi zajímavou, v pořadí už jedenáctou desku vydali kalifornští Thrice, kteří se před nějakou dobou dokázali vymanit z původní škatulky lacině melodické emo punk kapely částěčně naskakující na trend nu metalu a jejich poslední nahrávky jsou vyzrálé. Opět se jedná o velmi emocionální kolekce zajímavých skladeb, které svou náladou míří až někam k Radiohead. To platí i pro aktuální Horizons/East, která opět vyšla u Epitaph Records v obalu LP nechybí přiložené 3D brýle. Další odhalení čekají už jen na vás!

Kdo stojí za domácí raw punk úderkou Coffin Varnish? Proč se jejich EP jmenuje Hajzle? A jak s ním souvisí His Hero Is Gone? Alespoň některé odpovědi najdete v Modelářích!

Spustit audio