Empatické příběhy mužských selhání. Jeff Lemire patří k velkým jménům komiksu po bok Gaimana a Moora

2. prosinec 2021

Původem kanadský komiksový scenárista a kreslíř Jeff Lemire už zdomácněl i v českých knihkupectvích. Vedle netypických variací na superhrdinský žánr, jako Černá palice, je známý i coby autor nelichotivých portrétů Kanady a jejího národního sportu hokeje v albech Essex County a Rváč. Podle jeho postapokalyptické série Sweet Tooth letos vznikl hraný seriál.

„Jedno z hlavních Lemirových témat je křehkost mužské duše, třeba v kontrastu se silným tělem, a vůbec to, jak kontrolovat své emoce,“ charakterizuje autorovu tvorbu literární publicistka Kateřina Čopjaková. „U jiných autorů by Lemirovi hrdinové mohli být záporáci nebo postavy toxické maskulinity, ale tady s nimi hrozně soucítíte a prožíváte jejich selhání,“ dodává.

Tonda Tesař, Kateřina Čopjaková a Tomáš Stejskal

Tohle téma se objevuje i v Lemirových superhrdinských komiksech. „V sérii Černá palice uvěznil své hrdiny v průměrném vidlákově. Jeho superhrdinové se tu trápí úplně stejně jako lidské postavy jeho civilních komiksů,“ říká filmový a komiksový kritik Tomáš Stejskal.

Totéž platí i pro jeho postkatastrofickou sérii Sweet Tooth, která začala vycházet i v českém překladu. „Oproti filmové verzi Neftlixu je komiks mnohem temnější. Postavy mají hůře skousnutelné motivace a příběh je plný pocitů osamělosti,“ popisuje Tomáš.

Více o hokeji, chapadelnatých instalatérech a chlapcích s parožím si poslechněte v rozhovoru o Jeffu Lemirovi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.