Enormní kytovec Aronofsky. Velryba je film, který žere sám sebe

24. únor 2023

Ex-mumie Brendan Fraser se vrátil ze zapomnění, navlékl na sebe stopadesátikilový kostým a předvedl nejlepší výkon své herecké kariéry. Škoda jen, že se tak nestalo v povedenějším filmu než ve Velrybě Darrena Aronofského. Trio čelistních Achabů harpunuje další emocionální pornografii tvůrce, jehož filmy jsou enormním zážitkem především pro milovníky manipulace. Na featu Strýček Jedlička. Dost už hraní, dost už hraní!

Třistakilový Charlie je hodný, sedí v bytě a užírá se pomalu k smrti. Z téhle situace odvíjí Aronofsky své těžkotonážní drama Velryba, které jen podtrhuje jeho pochybný sklon k efektům a manipulacím. „Pro mě je to film, jehož základem je špatná divadelní hra,“ otevírá lov na bílou velrybu Jan. „Bytové divadlo Vlasty Chramostové,“ přisazuje Aleš.

Komorní příběh o hroutícím se hrdinovi s tragickou minulostí rychle utíká od psychologie k laciným scénáristickým chvatům s cílem dostat diváka snadno na lopatky. „Klaustrofobický cvičení v citovým vydírání, film požírající sám sebe bující patetičností,“ shrnují Čelisti tuhle opulentní hostinu, ve které je hodně tuku, ale málo proteinů.

Výživovou hodnotu tak do vysílání vnáší především Todd Field a jeho Tár, aristokratické drama o toxickém ženství a hrdince, která chce všechno a všechny dirigovat. Spíš než herecký koncert Cate Blanchett ale stojí za pozornost komorní part německé herečky Niny Hoss. A víc než zdrcující soudržná symfonie je chválená Tár ne úplně dokonalou souhrou silných dílčích hlasů.

Jak letos bylo na okresním přeboru německého filmu v Berlíně? Nediriguje Cate Blanchett coby toxická Lydia Tár až příliš rozmáchle? Jak se zbavit otravných mravenců v říši kvant? Je horší (kokr)španělská chřipka, nebo démonická Posedlost? Smí se ještě říkat Houšťka? A proč už nejsou lidé tlustí, ale jen enormní? No tak bublej!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Jan Vejnar
Spustit audio

Související

  • Čelisti dávají film Velryba

    Mentální kytovci Aleš a Vítek z dietologického podcastu Čelisti tentokrát drtí nový film egomaniaka Darrena Aronofského. Je comeback Brendana Frasera vůbec poživatelný?

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.