Epochální výlet Tylera, the Creatora. Jeho nová deska je vítězná jízda pro všechny osamělé duše

7. červenec 2021

Lepší úvod desky než ten, který aktuálně nabízí americký rapper Tyler, the Creator, letos asi neuslyšíte. „The Sun Beaming,“ řekne lakonicky Tyler, hned vzápětí se ve sluchátkách rozlije hypnotická melodie. Člověk má pocit, že se pomalu projíždí Rolls Roycem podél Ženevského jezera. „Drobky od sušenek v rollsu,“ nahazuje atmosféru nejúspěšnější americký rapper, který si za svou předchozí desku odnesl Grammy i první příčky v hitparádě.

Call Me If You Get Lost začíná se sebevědomým klidem umělce, který své posluchače bere na vítězné kolečko. Už od první skladby se na novince také ozývá nadšené provolávání Tylerova nového sidekicka, legendárního DJe Drama, který stál na přelomu tisíciletí u boomu mixtapů, formátu, který mladým rapperům pomáhal šířit jejich rané kousky. I Tyler ostatně začínal na mixtapu. V roce 2008 vydal první společnou sbírku songů se svým kolektivem Odd Future, který se záhy poté stal nejsledovanějším rapovým uskupením dekády.

Tyler, the Creator - Call Me If You Get Lost

Jenomže mixtapy odumřely, DJ Drama se potýkal s problémy se zákonem a také Tyler, the Creator jako by pomalu ztrácel momentum. Misantropie textů z jeho prvních desek ho dohnala kolem roku 2015, kdy mu byl zakázán vstup na území Austrálie a Velké Británie. Pak ale přišla alba Flower Boy a Igor a pro Tylera se všechno změnilo.

„OK, teď už chápete, co jsme sem přišli udělat?“ ptá se extaticky DJ Drama na tracku CORSO, dvojce z novinky CALL ME IF YOU GET LOST. Je to evidentní – Tyler se vrací ke svým kořenům a bilancuje. „Puberta na mě přišla, když mi bylo dvacet tři,“ vzpomíná rapper na jednom z vrcholů nové desky, tracku MASSA, „housenka se zakuklila, chápeš?“

Creator rapuje o vzniku alb Cherry Bomb i Flower Boy, mluví o tom, jak jeho skalní fanoušci nechtěli připustit, že by se z provokativního misogyna, který se v klipu nebál sníst švába a pak se oběsit, stal citlivý kluk otevřeně mluvící o lásce ke stejnému pohlaví. Vůbec nejdůležitější verš z MASSA je ale tento: „Všechny, které jsem miloval, jsem musel milovat ve stínu.“ 

Rapperovy city musely odjakživa jít stranou. Buď proto, že patřily do kategorie společenských tabu, nebo proto, že by mohly ohrozit jeho nejbližší. Jediné místo, kde je může otevřeně konfrontovat, je hudba. 

Do koho se Tyler nešťastně zamiloval tentokrát? Jaké alter ego na sebe vzal na nové desce? A proč je poslech Call Me If You Get Lost mimo jiné konejšivý zážitek? Poslechněte si recenzi Jonáše Zbořila. 

Tyler, the Creator – Call Me If You Get Lost (Columbia Records, 2021)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka